Belépés a logo cat-dog

Elfelejtetted a jelszavadat?

Ha beírod az e-mail címedet, akkor küldünk Neked egy jelszó-visszaállító hivatkozást.

loader image

Belépés a logo cat-dog

Elküldtünk neked egy e-mail üzenetet

A jelszód visszaállításához kérjük, hogy kattints az e-mail üzenetben található hivatkozásra, és kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha a bejövő üzenetek között nem találod az általunk küldött e-mail üzenetet, akkor kérjük, hogy ellenőrizd a rendszer által levélszemétként érzékelt üzenetek tárolására szolgáló mappát is.

Belépés a logo cat-dog

Elküldtünk neked egy megerősítési e-mail üzenetet.

Belépés a logo cat-dog

Megerősítő e-mail újraküldése


A megerősítési e-mail üzenet fogadásához kérjük, hogy írd be az e-mail címedet.

loader image
dog feed

ETETÉS

Nyáron meg kellene változtatnom kutyám etetési rutinját?

Tudod, milyen fontos kutyád minőségi, tápláló eledellel való állandó etetési rutin szerinti etetése.

De mi a helyzet nyáron? Meg kellene változtatni az etetési rutint?

A kutya korától, fajtájától és életmódjától függően megváltoztathatja a viselkedését a melegebb hónapokban. A kutyák általában többet pihennek, kevesebb energiát használnak fel és ezért az étvágyuk is kisebb az átlagosnál.

Ez normális jelenség. Mindaddig, míg megtartják a testsúlyukat, nem száradnak ki, nem hevülnek túl, és a gazda tápláló eledelt biztosít számukra, addig nem kell aggódni, hogy a kutya kevesebbet eszik a nyári időszakban. Annyit fognak enni, amennyire szükségük van, és amikor szükségük van.

Jó, ha az etetési rutint ehhez igazítjuk. Csökkentheted az adagot, ha a kutya nem eszik annyit, mint szokott. Szerencsésebb az etetést hűvösebb időszakra, például reggelre vagy estére időzíteni, mivel az emésztésnek melegítő hatása van, ami hatással lehet a keringésre.

Hogyan reagál a kutyám a magasabb, nyári hőmérsékletre?

Kutatások bizonyították, hogy az eltérő fajták eltérő hőmérskletet tekintenek „semlegesnek” (pihenés közben, fizikai aktivitás nélkül). Ez az a külső hőmérsékleti tartomány, ahol a kutyának nem kell aktívan szabályoznia a testhőmérsékletét.

Rövid szőrű fajtáknál a semleges hőmérsékleti tartomány becslések szerint 20 és 25 °C között van. Hosszú szőrű fajtáknál ez becslések szerint 15 és 20 °C között van, egyes fajtáknál, például az Alaszkai malamut és husky esetén ez a tartomány 10 és 15 °C közé esik.

Ez azt jelenti, hogy ha a hőmérséklet a kutya „semleges” tartománya fölé emelkedik, akkor lihegni kezdhet, ami a leghatékonyabb módja a test hűtésének. Ez hőmérséklet-szabályozó tevékenység csökkenti az energiaszintet és az étvégyat is. Ellenőrizd, hogy mindig legyen friss, tiszta vize, és etesd a nap hűvösebb időszakában (reggel vagy este).

Természetesen a kutya kora és életmódja is befolyásoló tényező. Az aktívabb kutyáknak több ételre van szükségük a tevékenységeik miatt.

A kutya nagyon liheg: Mit tegyek?

Habár a kutyák képesek széles hőmérsékleti tartományhoz alkalmazkodni, nagyon melegben ez nehezebb lehet számukra. A kutyák elsősorban légzésükkel szabályozzák a testhőmérsékletüket. Kilélegzik a meleg, párás levegőt, és beszívják a hűvösebb levegőt, így hűtik a testüket.

A lihegés mértéke jelzi, hogy a kutya mennyire érzi komfortosan magát. Ha a kutya nagyon meleg környezetben van, a lihegéssel már nem tudja hatékonyan hűteni magát –nem tudja a meleg levegőt hűvös levegőre cserélni, és fennáll a túlhevülés kockázata.

Meleg napokon, amikor a hőmérséklet 35-40°C fölé emelkedik, főleg ha a páratartalom magas (80% feletti) és nem mozog a levegő, akkor a kutya légzésére különösen oda kell figyelni. Ha úgy tűnik, hogy szenved a melegtől, akkor próbáld meg csökkenteni a testhőmérsékletét: például egy úszással vagy hideg fürdővel, a helyiség szellőztetésével, és persze mindig legyen elegendő víz a kutya előtt.

Mivel a nyár közepén vagyunk, számos más dologgal is kényelmesebbé és biztonságosabbá teheted a kutyádnak az időt.

Perfect Fit tips to adapt your dog feeding routine to warmer weather

TÖBB OLVASÁSA

Hidratálás és nedves eledel

A kutyák számára a kiszáradás megelőzése a legfontosabb a meleg hónapokban, és számos módon segíthetsz kutyádnak, hogy elegendő vízhez jusson és biztonságban legyen.

Mindig legyen a kutyának elegendő friss és tiszta ivóvize egy árnyékos helyen. Mindig figyeld, hogy legyen a tálban elegendő víz.

Mivel a nedves eledelnek nagyobb a víztartalma, mint a száraz eledelnek, ezért a melegebb hónapokban kitűnő választás, főleg kis- és közepes testű kutyák esetén, mert ők hajlamosak, hogy ne igyanak elegendő vizet. A nagyobb nedvességtartalom segít, hogy a kutya hidratált maradjon evéskor, és jellemzően hosszabb ideig eltartható, mint a száraz eledel, így nyáron fenntarthatóbb és vonzóbb opció.

További vizet is hozzáadhatsz a nedves eledelhez, hogy a kutya biztosan elegendő folyadékhoz jusson.

Mi másra kell még figyelnem kutyám nyári etetése során?

Biztosíts a kutyának az evéshez árnyékos helyet, ahol jár a levegő, és mindig várd meg, amíg lehül és megnyugszik etetés előtt; így kutyád jobban fogja élvezni az evést. A felhevült és izgatott kutyák hajlamosak a habzsolásra, ami hatással lehet az emésztésükre, és ezáltal kényelmetlen érzést okozhat számukra.

A kutya mozgatását is célszerű a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzíteni, ezzel megelőzve a túlhevülést, ami ugyancsak csökkentheti az étvágyát.

Persze, figyelned kell a kutyára, ahogy mindig. Te ismered őt a legjobban. Ha az életereje és általános jóléte csökken, vidd el állatorvoshoz ellenőrzésre. Ne várj sokat a kutyától a forró napokon, természetes, hogy ilyenkor kerüli a meleget és az árnyékban pihen, amíg le nem megy a nap és a levegő le nem hűl!

Amíg nem veszít a súlyából, rendszeresen eszik tápláló ételt, elegendő folyadékhoz jut és nem hevül fel, addig biztos lehetsz benne, hogy remek nyaratok lesz. Főleg, ha rengeteg időt töltötök együtt!