Belépés a logo-cat-dog

Elfelejtetted a jelszavadat?

Ha beírod az e-mail címedet, akkor küldünk Neked egy jelszó-visszaállító hivatkozást.

loader

Belépés a logo-cat-dog

Elküldtünk neked egy e-mail üzenetet

A jelszód visszaállításához kérjük, hogy kattints az e-mail üzenetben található hivatkozásra, és kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha a bejövő üzenetek között nem találod az általunk küldött e-mail üzenetet, akkor kérjük, hogy ellenőrizd a rendszer által levélszemétként érzékelt üzenetek tárolására szolgáló mappát is.

Belépés a logo-cat-dog

Elküldtünk neked egy megerősítési e-mail üzenetet.

Belépés a logo-cat-dog

Megerősítő e-mail újraküldése


A megerősítési e-mail üzenet fogadásához kérjük, hogy írd be az e-mail címedet.

loader

ETETÉS

A macskák táplálása : A vegyes étrend előnyei

A keverés művészete

A „vegyes étrend” olyan táplálási rutin jellemzésére használt szakkifejezés, amely során a kölyökmacskákat vagy a felnőtt macskákat nedves és száraz eledellel egyaránt etetik. Ez az étrend számos dokumentált előnyt kínál. A vegyes étrend egyfelől kedvezően befolyásolja macskáid általános közérzetét a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelnek, valamint az étel kellemesebb érzéssel történő elfogyasztásának a segítségével, másfelől pedig olyan – számokban is mérhető – előnyöket kínál, amelyek hozzájárulhatnak a macskáid élete során esetlegesen felmerülő nehézségek megoldásához.

Kölyökmacskák etetése: „Változatos táplálkozás a kezdetektől fogva”

Ahogyan talán már hallottál róla, a kölyökmacskáid étrendjére előbb az édesanyjuk táplálási szokásai, majd később az általad – a macska körülbelül 1 éves koráig – kialakított táplálási rutin gyakorol nagy hatást. Ezt figyelembe véve a kölyökmacskáid számára kifejezetten előnyös lehet, ha a lehető legkorábban elkezded őt változatosan etetni, hiszen így már korán kialakulhat benne a változatos étrend iránti igény. Ez különösen releváns szempont a nedves és a száraz eledelekkel történő vegyes etetésre nézve, hiszen macskád így akkor profitálhat a nedves eledelek által kínált húgyúti egészségmegőrzési és testsúly-szabályozási előnyökből, amikor a leginkább szüksége van rá: az esetleges ivartalanítása után.

Javasolt a kölyökmacskáidat 2–3 hónapos korukban többféle eledellel megkínálni; először nedves (pástétomos, szószos, majd kis húsdarabokat tartalmazó) eledelekkel érdemes kezdeni, majd ki lehet próbálni a száraz eledelt, de kizárólag olyat, amelynek a szemcséi megfelelően kisméretűek. Nagyon fontos betartani a megfelelő átállási időszakokat az egyes tápok közötti váltások alkalmával. Ha macskáid már egészen fiatal korukban megbarátkoznak a változatos étrenddel, akkor felnőtt korukban valószínűleg készségesebben elfogadják majd a különböző táplálékokat, és csökkenhet az új ételek megtagadására való hajlamuk. Magyarán mondva: macskáid jó eséllyel kevésbé lesznek válogatósak.

A Perfect Fit programban dolgozó állatorvos és konzulens, Dr. Corinne Lesaine a következőképpen fogalmazott: „Habár a macskák a táplálkozás terén általában szeretik a változatosságot, és örömmel fedeznek fel új illatú, ízű és/vagy állagú ételeket, megfigyelték náluk, hogy stresszes helyzetben a jó közérzetük megőrzése érdekében hajlamosak visszatérni az ismerősebb táplálékokhoz, és elutasítani az esetlegesen felkínált új ételeket. Ezért előnyös lehet pozitív légkört teremteni a kölyökmacskáid számára, hogy bátrabban ki merjenek próbálni többféle ételt, és később ne legyenek válogatósak.”

„Az ivartalanított macskák szinte kiapadhatatlan étvágya”

A felnőtt macskák háromnegyedét egyéves korukig ivartalanítják1 , és közel minden második felnőtt macska (életkortól függetlenül) lakásban él. Ez a két jelenség együttesen nemcsak viselkedési zavarokat idézhet elő, hanem passzív életmód kialakulásához is vezethet. Ez utóbbi tényező a modern macskák körében növelheti az egészségügyi komplikációk kialakulásának a kockázatát, ideértve például a testsúlynövekedést és a húgyúti problémákat is. Ehhez pedig még azt is hozzá kell számolni, hogy a macskák aktivitása természetes módon csökkenhet a felnőtté válás után. Éppen ezért macskáid egészségének és jó közérzetének a megőrzése céljából kulcsfontosságú, hogy az esetleges ivartalanítás után a macskáid „ideális testsúlyához” igazítsd az eledel mennyiségét. Az ivartalanításkor tanácsokat kérhetsz állatorvosodtól háziállatod egészséges testsúlyának a megőrzésével kapcsolatban.

 

A vegyes étrend előnyei a macskák számára a Perfect Fit segítségével

TÖBB OLVASÁSA

A Perfect Fit programban dolgozó állatorvos és konzulens, Dr. Corinne Lesaine a következőkre hívta fel a figyelmet: „Az ivartalanítás után a macskáknál megnőhet az étvágy. Ilyenkor a táplálékadagot nem szabad a macskák testsúlyának a növekedésével arányosan növelni abból a megfontolásból, hogy a macskák talán még a növekedési szakaszban vannak.

Több hatékony testsúly-szabályozási módszer létezik; az egyik ilyen a vegyes étrend alkalmazása, amely során az állatnak száraz eledelt és nedves eledelt (például naponta 1 darab alutasakos eledelt) is kell adni. A nedves eledel nedvességtartalma elősegíti az aktivitást és stimulálja a kalóriafelhasználást, ezzel segítve macskád számára, hogy megőrizhesse a jó kondícióját.

A vegyes étrend további előnye, hogy az állatok mindkét fajta eledel által kínált előnyöket élvezhetik. Így például a nedves eledelek segítenek a macskák számára megőrizni a szervezetük egészséges vízháztartását és a húgyútjuk egészséges működését. Ráadásul a macskád többféle ízt is kipróbálhat, ami jó eséllyel hozzájárulhat a testi és a lelki boldogságához is!”

Idősebb macskák táplálkozási igényei

A macskák a koruk előrehaladtával hajlamosak kevesebb figyelmet szentelni a megfelelő vízbevitelre, és ilyenkor húgyúti problémák merülhetnek fel. Ebben az életszakaszban a legfontosabb a vegyes étrend, hiszen napi 2 darab alutasakos eledel2 az ajánlott napi vízbeviteli igényük akár 73%-át fedezheti! A vegyes étrend többek között a kiszáradással kapcsolatos számos egészségügyi problémától is segíthet megóvni idősebb macskáidat. A brit rövidszőrű, a perzsa, valamint a sziámi fajtájú macskáknál például fokozottan fennáll az úgynevezett húgykövek kialakulásának a kockázata. A húgykövek ásványi kristályokból összetevődő szilárd képződmények, amelyek megnehezíthetik a macska számára a vizeletürítést, vagy akár teljesen eltorlaszolhatják a húgyutat:

Érdekes tény: A WALTHAM® központ egyik felmérése szerint3 azok a macskák (beleértve a 7 évnél idősebb macskákat is), amelyek a vízbeviteli igényük több mint 52%-át a táplálékuk segítségével fedezik4, fizikailag aktívabbak, mint azok a társaik, amelyek kizárólag száraz eledelt fogyasztanak. Ezt érdemes észben tartani!

Egy rövid zárszó…

A Perfect Fit™ programot a WALTHAM® központ táplálkozási szakértelmére alapozva dolgoztuk ki. Ezeknek a termékeknek a kifejlesztése során figyelembe vettük modernkori macskáid életvitelének az alakulását, valamint az aktuális szükségleteiket. Mindazonáltal úgy hisszük, hogy macskáid boldogságának a forrása nem kizárólag a pocakjukban rejlik. Nyilvánvaló, hogy az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a boldog élethez, de úgy gondoljuk, hogy a testmozgás és a játék is nagyon fontos eszköz, amelyek segítségével hozzájárulhatunk, hogy macskáink olyan életet élhessenek, amelyet nemcsak kölyökkorukban, hanem idősebb éveikben is őszintén élvezhetnek.

  • Enquête TNS-Soffres 2014.
  • Egy átlagos, 4 kg-os felnőtt macska számára. WALTHAM® Science.
  • 3 Cameron 2010, Alexander 2013, WALTHAM® Science.
  • 4Need for more than 1 pouch a day for an average 4 kg adult cat. (Egy átlagos, 4 kg-os felnőtt macska naponta több mint 1 darab alutasakos eledelt igényel.)
Sütik beállítása