Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

HOGYAN HATÁROZHATOM MEG A FAJTAJELLEMZŐKET KUTYÁMNÁL?

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
HOGYAN HATÁROZHATOM MEG A FAJTAJELLEMZŐKET KUTYÁMNÁL?

Ha örökbe fogadtál egy kutyát, előfordulhat, hogy nem sok információd van szülei eredetéről vagy genetikai vonaláról. Más szóval kutyád egyedi és nem tartozik egyetlen fajtához sem. Mégis előfordulhat, hogy szeretnéd beazonosítani a kutyád génjeiben megtalálható fajtákat, különösen, ha kék szemei egy husky-éra hasonlítanak, alakja pedig egy Labradorra emlékeztet. Előfordulhat, hogy a kutya egyik szülője azonosított fajta, azonban ebben csak akkor lehetsz biztos, ha szerepel a kutyafajták nemzeti nyilvántartásában. Következésképpen alaposan meg kell vizsgálnod felépítési és viselkedési (adottságait) jellemzőit, hogy megpróbáld meghatározni, mely fajták keresztezéséből származhat négylábú kedvenced. Ez egyedül bonyolult lehet, ezért bátran egyeztess állatorvosoddal. Ő számos kutyafajtát lát minden nap biztosan sok hasznos információval szolgál majd. Azután keress információkat a fajták és tenyésztők hivatalos weboldalán, ahol részletes leírást találsz az egyes fajták jellemzőiről. Végül mindenképpen beszélj valakivel, aki némi információt adhat a kutyád hátteréről. Ha a kutyád kölyök, akkor nehéz lehet döntő jellegű információkat szerezni, ezért a legjobb, ha vársz pár hónapot, amíg teljesen felnő és utána újra kezdheted a kutatást.

Tippelhetsz megfigyelés alapján, azonban, ha tényleg biztos szeretnél lenni abban, hogy milyen fajták találhatóak meg kutyád génállományában, akkor DNS-tesztre lesz szükség. A Mars állatorvosai – A WALTHAM Centre for Pet Nutrition (Kisállat-táplálási központ) munkatársaként - megalkotta a „Wisdom Panel” tesztet – ez egy készlet, ami jelentést készít a keverék kutya DNS-éről.

Számos felépítési jellemzőt lehet figyelembe venni, beleértve az alábbiakat:

FEJFORMA

A kutyák fejformája három fő csoportba sorolható: Dolichocephalic, vagy hosszú fejű (pl.: a Collie vagy az Afgán agár), brachikephalikus rövid, széles koponyájú kutyák (pl.: a Boxer vagy a Shih-Tzu) és a Mesocephalic, ami közepes méretű fejjel és koponyával rendelkező kutyákra utal, amik valahol a korábban említett két csoport közé esnek. A legtöbb kutya a Mesocephalic csoportba tartozik (pl.: a Labrador, Malinois, Ausztrál pásztorkutya... stb.).

A FÜLEK FORMÁJA ÉS TARTÁSA

A kutyák fülének formája rendkívül sokféle lehet (pl.: gomb, denevér (pl.: egy denevér szárnyára emlékeztet), lógó, hosszú, széles, V-alakú...), azonban általában három fő csoportba sorolják őket. Ezek az alábbiak: lógó vagy csepp fülek (pl.: az olyan vadászkutya félékhez tartozó kutyák, mint a tacskó) hegyes vagy felálló fülek (pl.: Doberman vagy Yorkshire terrier, Németjuhász vagy Szibériai Husky) és a félig hegyes vagy felhúzott fülek (pl.: Collie vagy Juhászkutya...).

KUTYÁD BUNDÁJÁNAK ÁLLAGA ÉS SZÍNE

A kutyák bundája sokféle állagú és hosszú lehet, fajtáik szerint a kutyák lehetnek többek között rövid szőrűek (pl.: Beagle vagy Doberman), drótszőrűek (pl.: terrierek, pl.: Jack Russel Terrier), hosszú szőrűek (pl.: Collie, Flandriai pásztorkutya, Máltai kutya...) és göndör szőrűek (pl.: Labradoodle, Cockapoo).

Négylábú barátaink bundája többféle mintázatú is lehet, beleértve a kétszínű bundát (pl.: néhány spánielnél vörös és fehér), a pöttyös mintázatút (pl.: Dalmata), a háromszínű mintát (gyakran fekete, barna és fehér, pl.: a Bernáthegyi kutyáknál), a merle vagy foltos szőrzetet (sötétebb árnyalatú foltok világosabb bundán, látni sok Collie, az Ausztrál pásztorkutya esetében) és különböző színek széles skáláját pl.: fekete és barna, arany, őzbarna, vörös, rozsda, sárgás, csokoládébarna, hogy csak néhányat említsünk. Azonban ne felejtsd el, hogy a bunda mintázata és színe jelentős mértékben változik fajtákon belül is, ezért egy Beagle lehet például háromszínű vagy kétszínű is.

Figyelembe veheted a kutyád általános felépítését és testalkatát (karcsú, magastermetű vagy zömök stb.), megfigyelheted, hogy van-e szakálla, bajusza (pl.: Skót terrier vagy Schnauzer), illetve fontos lehet súlya, magassága és farkának tartása.

JELLEMVONÁSOK ÉS FAJTA

Egyes fajtákhoz kapcsolódik bizonyos jellemvonás, temperamentum vagy adottság, ezért figyelembe veheted kutyád viselkedését és reakcióit különböző helyzetekben. Ne felejtsd el azonban, hogy az egyes fajtákon belül is számos külsejű és viselkedésű kutya fordul elő. Vagyis minden fajta esetében vannak kutyák a spektrum mindkét szélén. Mindazonáltal sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy adott megjelenésű vagy viselkedésű kutyát fogadjunk be, amikor keverék kutya helyett egy adott fajtát választunk.

Néhány szempont: Nyugodt és higgadt vagy folyton ugat és éber (pl.: West Highland white terrier, beagle)? Védi a házat (pl.: Németjuhász)? Védi a családtagokat (pl.: Belga juhász vagy Labrador Retriever)? Folyamatosan ás (pl.: Terrierek, Boxer)? Szereti a vizet (pl.: Pudlik, Labrador Retriever, Újfundlandi) vagy kiváló visszakereső (pl.: Golden vagy Labrador retriever)? Terelő ösztön jeleit mutatja (pl.: Border Collie-k, Ausztrál pásztorkutyák, Flandriai pásztorkutya)? Folyamatosan szagot vagy nyomot követ (pl.: Beagle vagy Pointer)? Rendkívül energikus (pl.: Collie, Jack Russell)? Nagyon fejlettek az érzékszervei, illetve nagy a testmozgás és szabadságigénye (pl.: Husky-k)?

GYAKORI KUTYÁKHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

A fajtiszta két azonos fajtájú kutyától származik. A törzskönyvezett kutya olyan fajtatiszta kutya, amelynek származását nyilvántartásba vették vagy rögzítették a kutyafajták nemzeti nyilvántartásában. Azonban a két szót néha felcserélik.

-A keresztezett fajtájú kutya szülei ismertek és két különböző fajtához tartoznak. Néha ezt a fogalmat használják azokra a kutyákra, akiket szándékosan tenyésztettek ki.

-A vegyes fajtájú kutya szülei különböző fajtájúak.

ILLUSZTRÁLT ÚTMUTATÓ

Ezzel az útmutatóval a különböző felépítési kritériumok alapján könnyedén meghatározhatod a kutyád esetében esetlegesen szóba jöhető fajtákat. Azért készítettük, hogy gyorsan megnézhesd a fajták keresztezését és azonosíthasd a domináns fajtát. Azonban ez csak egy útmutató és nem helyettesíti egy fajtaszakértő elemzését.

 

Husky*Beauce-i juhászkutya

Hogyan azonosítsd be a kutyádban megtalálható fajtákat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

Ez a kutya a Beauce-i juhászkutya minden tipikus jellemvonását hordozza: a fekete és rozsdabarna színt, egyenes vonalait hosszú keskeny vagy hegyes orral, valamint jellegzetes a nem túl meghatározó stop és a rövid szőrzet. Azonban a Szibériai Husky gyönyörű kék szemei és a hegyes, háromszög alakú felálló vagy hegyes fülek egyértelműek. Ez a fajtakeresztezési példa azt mutatja, hogy a Beauce-i juhászkutya erősen dominál a Szibériai Husky jellemzőivel szemben.

Ha ezen a keverék fajtán dupla sarkantyút látsz, akkor az tipikusan a Beauce-i juhászkutyánál fordul elő.

Spániel (cocker vagy breton)* Németjuhász vagy Labrador

Hogyan azonosítsd be a kutyádban megtalálható fajtákat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

Ez a közepes testű kutya rendelkezik néhány olyan jellemzővel, ami tipikus bizonyos vadászkutyáknál, pl.: a Spánielnél: viszonylag rövid, háromszög alakú, lehulló fülek, közepes hosszúságú szőrzet a fülön és lábakon zászlós, szemei enyhén mandula alakúak. Azonban a teljes testen fekete szín a mellkason fehéres foltokkal nem jellemző a Spánieleknél.

A hosszúkás pofa a csak kissé meghatározható stop Labrador retriever vagy Németjuhász keverékére utalhat (vagy ezeknek a fajtáknak a keresztezésére).

Ez a keverék vadászkutyák domináns jellemzőit mutatja, pl.: a Spánielét a legszélesebb értelemben, azonban bizonyos tulajdonságok Németjuhászra vagy Labradorra utalnak. Ebben az esetben a bizonytalanság miatt ez a kutya tekinthető Spániel típusú keresztezett fajtának.

Griffon (Drótszőrű Griffon*ismeretlen fajta, ami lehet Félhosszúszőrű pireneusi juhászkutya...)

Hogyan azonosítsd be a kutyádban megtalálható fajtákat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

A kutya lógó, hátul ülő fülei, közepes hosszúságú, durva szőrzete, szemöldöke és bajusza, valamint a hosszú, négyzet alakú pofája a Drótszőrű Griffonra utalnak. Azonban nagy termete arra utal, hogy nagytestű fajtával keresztezték. Itt túlnyomórészt Drótszőrű Griffon felépítési jellemzői figyelhetőek meg, azonban az eredeti keresztezésre utaló, teljesen fehér bunda miatt nehéz meghatározni a második fajtát.

Bichon frise* Pudli

Hogyan azonosíthatom be keverék kutyámat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

A teljesen fehér bunda, a közepes hosszúságú, finom, selymes és hullámos szőrzet, a petyhüdt fülek, a közepes méret, a viszonylag egyenes vonalú fej és a fekete kerek szemek mind sokkal jellemzőbbek egy Bichon frisé-re, mint egy nagy pudlira. 

Yorkshire terrier * valószínűleg fajtiszta Doberman vagy más terrier keresztezése

Hogyan azonosíthatom be keverék kutyámat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

A fekete és rozsdabarna színű bunda, az őzbarna részek a fejen és az alsó lábszárakon, a közepes testalkat a kissé hosszabb, mint magasabb testtel, a hosszú pofa, az alig észrevehető stop mind a Németjuhász vagy egy terrier keresztezésére utal. Azonban a rövid, durva szőrzet, a szemöldök és a bajusz, a felálló, hegyes fülek és a szemhéj sötét külső széle mind terrierre utal. 

A kutya testfelépítése meglehetősen sokféle és a terrier tulajdonságok túlsúlyát sugallja, annak ellenére, hogy nem látható a Yorkshire terrierre jellemző acélkék szín. Ennél a fajtakeveréknél szakértői szem tud csak pontosabb meghatározást adni.

 

Németjuhász * Collie keresztezése

Hogyan azonosíthatom be keverék kutyámat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

A fehér foltos őzbarna bunda, a nyakszőrzet, a közepes méret, a rendkívül hosszú pofa és a középhosszú szőrzet mind könnyen beazonosítható jellemző. Azonban a beazonosítást bonyolítja a nem elhanyagolható marmagasság, ami által a kutya könnyedén az asztalra teheti a fejét, a fülek tartása, amik kissé hajlottak, de lelógnak, illetve a farok (sarló vagy kard alakú) típusa - ezek mind Pásztorkutya keresztezésére utalnak.

Itt egyensúlyban vannak a Németjuhász és a Collie tesfelépítési jellemzői. A szülők ismertek, az alomhoz tartozó kölyökkutyáknál nagyobb vagy kisebb mértékben figyelhetőek meg a Németjuhász és a Collie megkülönböztető jegyei. Ez a kutya az egyik olyan kölyökkutya, amelyiknél 50 - 50%-ban figyelhetőek meg mindkét fajta jellemzői.

 

Jack Russell terrier keresztezése

Hogyan azonosíthatom be keverék kutyámat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

A Jack Russel alábbi jellemzői láthatóak: fekete foltos fehér bunda, őzbarna és rozsdabarna főként a fejnél és durva szőrzetű farok, felálló fülek, egyenes, függőleges farok és kicsi marmagasság, valamint a viszonylag közepes méretű, de négyszögletes mellkas.

Ebben a különleges esetben számos kritérium segít meghatározni a másik kutyafajtát további vizsgálatok nélkül. Valószínű, hogy a keresztezett fajta valamilyen másik terrier volt, talán Schnauzer vagy Félhosszúszőrű pireneusi juhászkutya.

Labrador (kizárólag az egyik szülőt ismerjük, ő Labrador)

Hogyan azonosíthatom be keverék kutyámat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

A domináns testfelépítés Labradorra utal a fekete bundával és a mellkas alatti kis fehér folttal.

Ebben a különleges esetben számos kritérium segít meghatározni a másik kutyafajtát a nélkül, hogy más, ilyen típusú kutyákat kellene tovább vizsgálni. Segíthet a marmagasság, a vállak szélessége és a farok típusa, de nagyon valószínű, hogy a kutya másik szülője keverék.

Labrador*Husky

Hogyan azonosítsd be a kutyádban megtalálható fajtákat?
Íme néhány iránymutató kritérium:

A kutya kerek feje, lógó fülei és a rövid, zsemlesárga bundája mind a Labrador retriever-re jellemző. Azonban a jellegzetes kék szemek és a fekete szemhéjak a Husky-ra emlékeztetnek.

Testfelépítés szempontjából itt a zsemlesárga Labrador és a Szibériai Husky valódi keverékét látjuk. Azonban valószínű, hogy más fajta is megtalálható a kutya génállományában. 

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST