Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

ÚJ KUTYÁT SZERETNÉL? HOGYAN KEZDJ NEKI?

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
ÚJ KUTYÁT SZERETNÉL? HOGYAN KEZDJ NEKI?

A kutyák hűséges társai az embernek évezredek óta. Általában barátságosak, lelkesek és szeretetteljesek, ezért a legtöbb gazdi nem házi kedvencként, hanem családtagként tekint kutyájára. Ezért tartják a kutyákat az ember legjobb barátjának!

Azonban mielőtt kutyát keresnél otthonodba, előbb nézzünk meg pár átgondolandó dolgot.

NÉHÁNY ÁTGONDOLANDÓ DOLOG KUTYA BEFOGADÁSA ELŐTT

Bármilyen házi kedvenc befogadásáról otthonodba a családnak közösen kell döntenie. Mindannyiótoknak harmóniában kell együtt élnie, ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen az állattartással járó felelősséggel és mindenki örömmel fogadja az új családtagot.

A kutyák 13 évnél is tovább élhetnek, ezért a kutyabefogadás soha nem lehet elhamarkodott döntés. Ez egy hosszú távú elköteleződés, amit alaposan át kell gondolni és meg kell vitatni. Ne feledd: ha gyerekeid könyörögnek egy kedvencért, akkor is valószínűleg Te leszel az, aki a gondoskodásával járó felelősség nagy részét vállalni fogja.

Mielőtt befogadnál egy kutyát otthonodba, a következőket is át kell gondolnod:

  • Otthonod szempontjából: a kutyának térre van szüksége, hogy futkározhasson, játszhasson és felfedezéseket tehessen. Amikor kis-, közepes vagy nagytestű kutyák választása a kérdés, akkor figyelembe kell venni a beltéri és kültéri helyek korlátozottságát. Ne feledd: a kistestű kutyák nem feltétlenül igényelnek kevesebb energiát!
  • Idő: a kutyáknak szükségük van legalább néhány sétára naponta, hogy mozogjanak és elvégezzék a dolgukat. A közösen töltött idő is fontos tanításukhoz, szellemi stimulálásukhoz és kapcsolatotok fejlődéséhez. Minél több minőségi időt töltötök együtt, annál közelebb kerültök egymáshoz.
  • Költségvetés: minden kutyának szüksége van állatorvosi ellátásra és vannak olyan alapvető szükségletei, mint az etetés, oltások, paraziták elleni védekezés, játékok, szőrápolás stb. Ügyelj rá, hogy számítsd bele ezeket a költségeket a családi költségvetésbe, hogy biztosíthasd kutyád egész életen át tartó egészségét és boldogságát.
  • A legjobb választás: számos kutyafajta létezik, mindegyik egyedi jellemzőkkel. Más olyan tényezőket is át kell gondolni, mint a kor, nem és személyiség. Végezz egy kis kutatást és keresd meg a családod és a háztartás számára is legjobb választást.

Ha minden szempontot megbeszéltetek a családdal és mindenki izgalommal várja az új családtagot, akkor hogyan vágj bele? Melyik a legjobb hely új kutyád megtalálására?

KUTYAVÁSÁRLÁS JÓ HÍRŰ TENYÉSZTŐTŐL

Egy jó hírű, profi tenyésztő garantálja kutyái származását. Gyakran csak egy bizonyos fajtával foglalkozik, pl.: Labrador, Németjuhász, Yorkshire terrier, Tacskó, Máltai kutya és Ausztrál pásztorkutya. A jó hírű tenyésztőktől származó kutyák genetikai problémáit általában genetikai vizsgálatokkal ellenőrzik, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy olyan szakemberrel van dolgod, akinek üzleti tevékenysége a kutyák gondozásán, és hosszú távú egészségének fenntartásán alapul.

Egy megbízható tenyésztő előre el tudja mondani a kutyatartással járó felelősséget és segít eldönteni, hogy az a fajta, amivel ő foglalkozik, megfelelő lenne-e a család és a háztartás számára. Az általad választott kölyköt még hazavitele előtt meglátogathatod és megnézheted édesanyjával együtt, a tenyésztő ráadásul azután is segít és tanácsokkal lát el, miután hazavitted új kutyádat.

A környékeden lévő tenyésztőkkel kapcsolatos bővebb információkért látogass el az országos kutyatenyésztők egyesületének weboldalára.

BEFOGADÁS ÁLLATMENTŐ EGYESÜLETTŐL

Állatmentő egyesülettől vagy alapítványtól befogadni állatot a legjobb módja kedvenced adoptálásának.

Általában rengeteg - különböző fajtájú, korú és személyiségű - kutya közül választhatsz, az önkéntes állatmentők pedig általában jól ismerik kedvencüket, így tanácsot adhat azzal kapcsolatban, hogy jó választás-e az általa megmentett állat családod számára.

Az állatszervezetektől származó kutyákat általában beoltják, ivartalanítják és kivizsgáltatják állatorvossal.

KUTYAVÁSÁRLÁS MAGÁNSZEMÉLYTŐL

Sok olyan magánember is van, akik maguk nevelnek házi kedvenceket. Nem feltétlen foglalkoznak kifejezetten egy fajtával, azonban ez egy jó lehetőség lehet arra, hogy általad ismert személytől fogadj be kutyát. Talán már ismered a kutyát és úgy érzed, hogy jó volna a családod számára is befogadni őt. Ha ismered kutyád előéletét, az megkönnyítheti az új környezetbe való átszoktatását.

Ha olyan magánszemélytől vásárolsz, akit nem ismersz, akkor fontos, hogy látogasd meg a kutyát és töltsetek együtt időt, mielőtt hazaviszed, hogy megismerjétek egymást. Próbálj meg minél többet megtudni róla és az előéletéről.

Függetlenül az előéletétől vagy a jelenlegi helyzetétől, ha 16 hetesnél fiatalabb kölyökkutyát fogadsz örökbe, akkor mindig rengeteg idő van arra, hogy megtanuljon szocializálódni és alkalmazkodni egy új otthonhoz.

Bárhova is mész, hogy megtaláld új kutyádat, ne feledd, hogy a kutyatartás elsősorban a társaságról és a szeretetről szól. Ha megtaláltad azt a kölyökkutyát, amelyik jó választásnak tűnik számodra, és akit azonnal megszeretsz, akkor valószínűleg ő a te kutyusod!

DOKUMENTUMOK, AMIKRE RÁ KELL KÉRDEZNED

Bárhogy is döntesz, fontos, hogy szerezz be a korábbi tulajdonostól néhány fontos dokumentumot. Pl :

  • A tulajdonosváltásról készült számla vagy az arról készült dokumentum, ami szükséges lehet kedvenced nyilvántartásba vételéhez
  • Az eredeti mikrochipje és elektronikus azonosítókártyája
  • Állatorvosi igazolás vagy kisállat-útlevél a szállítást megelőzően
  • Születési anyakönyvi kivonat (és, ha fajtatiszta, akkor hivatalos igazolás vagy a végső törzskönyv, ha igazoltan fajtatiszta felnőtt kutya).
  • Alapvető információk róla, valamint különleges igényei vagy jellemzői.

Kérj egy kicsit abból a tápból is, amit eddig adtak neki. Ha az első időszakban számára ismerős tápot kap, akkor könnyebb lesz számára az új otthon megszokása.

HOGYAN LEGYEK FELELŐSSÉGTELJES GAZDI

Ha kiválasztottad új kutyádat és hazavitted, akkor néhány egyszerű lépéssel segíthetsz neki abban, hogy megszokja új otthonát és biztosíthatod számára a hosszú, boldog életet. A kutya életének e fontos pillanatával kapcsolatban még több információt kaphatsz, ha elolvasod következő cikkünket: „Új kutya befogadása”.

Számos nagyszerű, különleges információt találhatsz a kutyatartás más vonatkozásairól, például a kutyáddal megosztott életed előnyeiről, valamint kutyád mozgásigényéről. Minél többet tanulsz a kutyatartásról, annál jobb lesz a kapcsolatotok és annál több örömben lehet a családodnak is része.

AZ EMBER LEGJOBB BARÁTJA

Abban a pillanatban, hogy egy kutya az életed része lesz, valami nagyszerű dolog történik. A kutyák imádnak az emberekkel lenni és évezredek óta hűséges társaink. Mindegy milyen napod van, farkcsóválva üdvözölnek és alig várják, hogy együtt legyetek a szabadban. Azt is kimutatták, hogy a kutyatartás segít a stressz csökkentésében, valamint a gyermekek társadalmi-érzelmi és kognitív fejlődésében.

Ha már döntöttél, akkor ideje megtapasztalni a kutyatartás örömét és a következő lépés az, hogy eldöntsd, honnan szerzed be kutyádat. Tudd meg a lehető legtöbbet a környékeden rendelkezésre álló, különböző lehetőségekről, illetve a számodra és a családod számára legjobb kutyafajtáról. Ha meghoztad a döntést, akkor élvezzétek együtt közös életeteket. A kutyák tényleg az ember igazi barátai!

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST