Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

A KUTYA MENÜJÉNEK MEGVÁLTOZTATÁSA

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
A KUTYA MENÜJÉNEK MEGVÁLTOZTATÁSA

A KUTYA ÚJ ELEDELHEZ SZOKTATÁSA

Az élet mindig változik, ahogy a kutyád táplálási igényei is.

Ez bekövetkezhet azért, mert a kutyád új életszakaszba lép, például kölyökből felnőtt lesz, vagy ha örökbe fogadtál egy kutyát, és új eledelhez szeretnéd szoktatni. Lehetnek egészségügyi okai is az étrend megváltoztatásának az állatorvos ajánlása szerint.

Legyen bármi az oka, van néhány egyszerű trükk, amivel megkönnyítheted az új eledelre való átállást, és élvezetes és gazdag tapasztalatként élhetitek meg mindketten. Ez remek lehetőség lehet a tanulásra – felkeltheted a kutya természetes kíváncsiságát és lelkesedését, és elmélyítheted a köztetek lévő kapcsolatot.

Most lássuk a különböző típusú kutyák különböző táplálkozási igényeit, hogy megtudd mire van szüksége a kutyádnak az életszakasza alapján, és megnézünk néhány tippet is a könnyebb tápváltáshoz.

A KUTYA TÁPLÁLKOZÁSI IGÉNYEINEK MEGHATÁROZÁSA

A kutyának minden életszakaszban szüksége van teljes értékű és kiegyensúlyozott étrendre, amely kifejezetten az ő igényeire van szabva. Az állatorvos a legjobb ember, akivel megbeszélheted a kutyád táplálási igényeit, de itt találhatsz egy gyors összefoglalót arról, hogy mit tartalmaz egy teljes értékű és kiegyensúlyozott étrend a kutya különböző életszakaszaiban.

A kölyökkutyáknak olyan étrendre van szükségük, ami elősegíti a növekedésüket a gyors növekedési életszakaszukban. Habár az energiaigény fajtánként eltérő lehet, de az általánosságban elmondható, hogy a frissen elválasztott kölyköknek kétszer annyi energiára van szükségük testsúlykilogrammonként, mint a felnőtt kutyáknak. Ezért az felnőtt kutyáknak készült eledelek nem felelnek meg a kölyökkutyák táplálási igényeinek és nem támogatják őket a gyors növekedésben.

Annak biztosítása, hogy a kiskutya különböző ízeket és eledeltípusokat ismerjen meg hasznos lehet, hogy felnőtt kutyaként ne váljon válogatóssá. Hasznos nedves és száraz eledeleket is belevonni az étrendbe. És mivel a gyomruk még igen kicsi, a kölyökkutyákat gyakrabban kell etetni, akár 6 alkalommal egy nap!

Afelnőtt kutyák már nem nőnek, de továbbra is teljes értékű és kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, ami megfelelő mennyiségben tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Az étrendet úgy kell megtervezni, hogy megfeleljenek az energiaigényeiknek és életmódjuknak, és az adott életszakaszukra legyen szabva. Ez különösen igaz olyan életesemények esetén, mint ivartalanítás, vemhesség vagy szoptatás.
A kölyökkutyákkal szemben a felnőtt kutyáknak nincs szükségük a napi többszöri etetésre, kettő elegendő. Ha a kutyád imád enni, akkor a nedves és száraz eledelek vegyesen való etetése hasznos lehet. Például a nedves eledelek kalóriatartalma alacsonyabb, mint a száraz eledeleké, így növelheted a kutya adagjának méretét anélkül, hogy a kalóriabevitel növekedne. De mielőtt megváltoztatod a kutyád étrendjét, azt ajánljuk, hogy beszélj az állatorvosoddal.

A nagytestű kutyáknak és az idős kutyáknak is a speciális igényeikre szabott étrendre van szükségük

A nagytestű fajták esetén figyelembe kell venni a méretüket, az életkorukat, az életmódjukat és az életszakaszukat. Különös figyelmet kell fordítani az ízületek egészségére és az egészséges testsúlyra.

Az idős kutyáknak általában kevesebb energiára van szükségük, mint a fiatal kutyáknak, ezért az étrendjükben is kevesebb kalóriára van szükség. Természetesen az idősebb kutya igényei az életmódjától is függnek. Az idősebb kutyák, amelyek még élvezik a hosszú sétákat és nagyon aktívak, azoknak több energiára van szükségük, mint az idős korukban mozgásszegény életmódot élő társaiknak.

A kutya életszakaszától függetlenül fontos, hogy az étel ízletes legyen, hiszen a nem elfogyasztott eledelnek nincsen tápértéke!

ÁTTÉRÉS KÖLYÖK ELEDELRŐL FELNŐTT TÁPRA

A különböző méretű kutyák eltérő ütemben nőnek, és máskor válnak felnőtté. De általánosságban elmondható, hogy a mini méretű kutyák (felnőttként 1-10 kilogramm súlyúak), mint a yorkshire terrier vagy a csivava,(a fajtákat a helyi piac jellegzetésségeihez kell igazítani) teljesen felnőnek kevesebb, mint egy év alatt, míg az óriás fajtáknak, mint a német dog vagy az újfundlandi(a fajtákat a helyi piac jellegzetességeihez kell igazítani), akár két évre is szükségük lehet a felnőtt méretük eléréséhez.

AMég akkor is, ha a kiskutya eléri a felnőtt testtömegét, tovább nő és fejlődik, még nem tekinthető felnőttnek.

Az életkor, amikor a kutya felnőttnek tekinthető - és általában a növekedés optimális üteme - egy ellentmondásos kutatási terület. Az alábbi táblázat ismerteti a különböző méretű fajták megközelítőleges növekedési ütemét.

 

A felnőtt testsúly százaléka

Életkor hónapokban

Kis- és közepes méretű fajták kifejlett súlya

25 kg-nál kisebb

Nagytestű fajták

kifejlett testsúly

25-45 kg

Óriás fajták

kifejlett testsúly

45 kg-nál nagyobb

       

1

9%

7%

6%

2

22%

20%

14%

3

37%

35%

26%

4

52%

48%

38%

5

61%

57%

49%

6

70%

65%

60%

9

83%

77%

70%

12

95%

88%

80%

15

Felnőtt

94%

90%

18

Felnőtt

100%

100%

21

Felnőtt

Felnőtt

Felnőtt

1. táblázat Ajánlások a különböző méretű kutyák növekedési ütemére. Átvéve az NRC-től (2006). (1 kg=2,2 font)

Forrás: WALTHAM Centre for Pet Nutrition (Kisállat-táplálási központ).https://www.waltham.com/resources/

KUTYA ÁTSZOKTATÁSA ÚJ ELEDELRE

Akár kölyökkutyád, örökbe fogadott kutyád, vagy felnőtt kutyád lép új életszakaszba, számos módon szoktathatod az új eledelhez, hogy az zökkenőmentes, könnyű és pozitív élmény legyen számára.

Először is, ez lassan történjen. A kutyának időbe telhet, hogy alkalmazkodjon a változáshoz.

Akkor is, ha úgy tűnik, hogy a kutya könnyen elfogadta az új eledelt, fontos időt hagyni az emésztőrendszerének, hogy alkalmazkodjon az új ételhez.

Először kis mennyiséget adagolj az új eledelből a megszokott ételbe körülbelül öt-hét napon keresztül.

Elkezdheted a megszokott eledel 20%-át az új eledellel helyettesíteni, és összekeverni őket. Fokozatosan növeld az új eledel arányát a megszokott eledelhez képest, amíg már 100%-ban az új eledelt nem kapja.

Mindig biztosíts tiszta ivóvizet a kutyának az átszoktatás alatt.

MI A TEENDŐ, HA A KUTYÁM NEM SZERETI AZ ÚJ ELEDELT?

Egyes kutyáknak időbe telik, míg megszokják az új étel ízét. Ha kutya eledelt hagy a táljában, de egészséges és nem fogyott le, akkor egy egyszerű stratégiával ráveheted az új eledel elfogyasztására.

Ha a kutyád eledelt hagy a táljában, akkor két órára vedd el tőle, majd újra kínáld meg. Ha tíz percen belül hozzá sem ér, akkor vedd el megint. Ezt ismételd szükség szerint, de közben ne adj más ételt a kutyának ezalatt az idő alatt.

Gyorsan meg fogja érteni, hogy csak azt az eledelt kapja, ami a táljában van, és ha éhes lesz, megeszi.

Természetesen oda kell figyelni a testsúlyára és általános egészségi állapotára az átszoktatás alatt, és ha kétséged merülne fel, keresd fel az állatorvost.

Ő AZ, AMIVEL ETETED

Eltekintve attól, hogy az evés elengedhetetlen a jóléthez és a túléléshez, az ízletes étel örömöt is jelent a kutya számára.

Ezért az etetés jó módja a kutyával való bizalom építésének, főleg az átszoktatás időszakában.

A kutya megtanulja, hogy gondoskodsz az alapvető igényeiről, és hogy képes alkalmazkodni azokhoz az új élményekhez, amelyeket mutatsz neki, és ezek szórakoztatóak és élvezetesek lehetnek.

A kutya etetése egy teljes értékű, kiegyensúlyozott, tápláló, ízletes és az életszakaszra szabott étrenden alapul. Változás esetén, amikor át kell szoktatni a kutyát egy új ételre, akkor tedd ezt pozitívan, türelmesen és szeretettel. A kutyád alkalmazkodni fog, és az etetés továbbra is a nap fénypontja lesz mindkettőtök számára!

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST