Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

MIT CSINÁLSZ A HÁZI KEDVENCEDDEL, AMIKOR ELUTAZOL?

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
MIT CSINÁLSZ A HÁZI KEDVENCEDDEL, AMIKOR ELUTAZOL?

Napjainkban az emberek többet utaznak, mint valaha, mind munka, mind szórakozás céljából . És ebben a kisállat-tulajdonosok sem kivételek. Ez korántsem meglepő, ha figyelembe vesszük azt a jelenséget, hogy ezzel egy időben a házi kedvencek száma is növekedett világszerte. Napjainkban Európában a háztartások 28%-ában van kutya, 23%-ában pedig macska . Közép-Európában és a balkáni országokban a legmagasabb a kutyatartók aránya. Macskák tekintetében ennél sokkal egységesebb a kép. Ha van egy kutya vagy cica családtagod, valószínűleg az egyik legfontosabb és leginkább szívből jövő döntés a szeretett kedvenc jólétét érintően az, hogy mi legyen vele, ha elutazol. Kisállat-tulajdonosként természetes, hogy aggódsz amiatt, hogy a kedvenced létfontosságú szükségletei a legjobban ki legyenek elégítve, és megfelelő szeretetet és figyelmet kapjon, amíg nem vagy otthon. Ha nyaralni mész és utazol, azt is érdemes megfontolni, hogy magaddal vidd a kedvencedet. Jó hír, hogy manapság az utazás és a kisállatok tartása nem összeegyeztethetetlen. Egyre több rugalmas, kisállat-központú megoldást lehet találni, amik megfelelnek azon kisállatok széles körű igényeinek, amelyek családja egy napra, egy hétre vagy több hétre elutazik. De közben a kisállat-barát hoteleknek és utazási szolgáltatásoknak köszönhetően egyre több ember választja azt a lehetőséget, hogy házi kedvencével utazik. Akár úgy döntesz, hogy otthon hagyod a négylábú barátodat, akár magaddal viszed, mindenképpen megéri időt szánni arra, hogy felkészítsd a háziállatot és magadat az utazásra. Még akkor is, ha nincs konkrét utazási terved, érdemes lehet megvizsgálni a lehetőségeket arra az esetre, ha netán hirtelen el kell utaznod. Ezzel elkerülhető az idegeskedés, hogy az utolsó pillanatban és mindenképpen kell valakit találni, aki ellátja a kedvencedet.

Az igazat megvallva az utazás a kis kedvenccel és a kis kedvenc otthon hagyása más gondjaira bízva, ugyanolyan stresszes élmény lehet. Elválni a szeretett kedvenctől valószínűleg mindkettőtöknek érzelmekkel teli élmény lesz. De ha időt szánsz arra, hogy kiválaszd és felkészülj egy olyan ellátási opcióra, amely megfelel a kutyád vagy cicád speciális igényeinek, akkor jelentősen jobbá és boldogabbá teheted számára azt az időt, amikor nem vagy vele. Ezenkívül sokkal nyugodtabb lehetsz, kevésbé leszel ideges az elválás miatt, és ezt nem fogod a kedvenced felé sugározni sem. De ha úgy döntesz, hogy kis kedvencedet magaddal viszed, akkor nagyon fontos azt észben tartani, hogy az új helyre való eljutás és az új helyen tartózkodás kihívást jelenthet számára. Biztosíthatod kis kedvenced biztonságát, és jelentősen javíthatod a komfortérzetét utazás közben, ha követsz néhány egyszerű gyakorlati tanácsot.

UTAZÁS A HÁZI KEDVENCCEL

Egyre több ember dönt úgy, hogy elviszi magával a kis kedvencét a nyaralásra. „Az American Pet Product Association felméréséből az derül ki, hogy ma már a gazdik 37%-a viszi magával a kisállatát a 10 évvel ezelőtti 19%-hoz képest.” Ennek számos oka van. Először is az, hogy a kisállatok szerepe megváltozott. Manapság az emberek nagy része úgy tekint a házi kedvencére, mint családtagra és az élete szerves részére . Sok gazdi szeretné szeretett kedvencével együtt élvezni a nyaralását. Erre az életmódbeli változásra az utazási ágazat is reagált, és egyre több állatbarát szálláslehetőséget és utazást kínálnak. Európában a legtöbb nemzeti vasútvonalon engedélyezik, hogy az emberek a házi kedvencükkel utazzanak ingyen, vagy egy csökkentett viteldíjú jegy megváltásával. Még az Egyesült Államokban is, ahol az Amtrak nemzeti vasútvállalata tiltására nagyon hosszú ideig nem lehetett kisállattal utazni, a szabályok ma már változóban vannak, és beengedik a kutyákkal vagy cicákkal utazni kívánó gazdikat. Például Franciaországban a kisállat-tulajdonosok 66%-a úgy gondolja, hogy sokkal könnyebb ma kisállattal utazni, mint harminc éve . Sok étterem kínál kültéri leülési lehetőséget azoknak a vendégeknek, akik kis kedvenceikkel szeretnék elfogyasztani ételüket. Habár tényleg sokkal egyszerűbb ma már kis kedvencünkkel nyaralni, de érdemes végiggondolni, hogy lehet, hogy ez nem feltétlenül felel meg az állat igényeinek.

UTAZÁS KISÁLLATTAL: HOGYAN REAGÁLNAK A KUTYÁK ÉS A CICÁK?

Noha kisállatokkal kapcsolatban nehéz általánosításokba bocsátkozni, de rendszerint elmondható, hogy a macskák territoriális állatok és kötődnek a környezetükhöz. Sok macska, főleg a benti macskák számára a környezetváltozás jelentős stresszforrás lehet, például egy utazóládában való szállítás, vagy az autóban, illetve vonaton való utazás. Másrészről a szociális interakció sokkal fontosabb a kutyák számára, akik gyakran könnyebben alkalmazkodnak egy új környezethez, ha a gazdájukkal vannak. De vedd figyelembe, hogy minden állat külön egyéniség és mindegyiknek külön története van. Vannak olyan kutyák, amelyek feszültek lesznek, ha el kell hagyniuk az otthonukat, és egy autóban vagy vonaton kell utazniuk, de vannak olyanok, akiket ez egyáltalán nem zavar. Mielőtt elindulnál egy hosszú útra kedvenceddel, tedd fel magadnak a kérdést, hogy vajon mennyire érzi jól magát, amikor ismeretlenebb vagy új környezetben van (pl.: az állatorvosnál, egy barát házában, más állatok környezetében, vagy kültéren - egy benti cica esetén). Jó ötlet lehet, ha próbautakat tesztek az autóban vagy tömegközlekedési eszközön, és kipróbálod, hogyan viselkedik a kedvenced környezetváltozás esetén. Alaposan figyeld meg házi kedvencedet: ha zavarodottnak vagy idegesnek látszik több próbaút után is, akkor valószínűleg jobb lenne neki, ha megfelelő gondoskodás mellett inkább otthon maradna. De ha úgy látod, hogy a kedvenced jól érzi magát utazás közben, és a környezetváltozás nem terheli meg túlzottan, akkor is még számos fontos dolgot kell átgondolni és előkészíteni az utazás előtt.

HOGYAN UTAZHATSZ BIZTONSÁGOSAN, KÉNYELMESEN ÉS SZABÁLYSZERŰEN HÁZI KEDVENCEDDEL

  • Először is: ellenőrizd, hogy a házi kedvenced megkapott-e minden oltást, attól függetlenül, hová mész vagy mivel utazol.
  • Ha eddig még nem tetted meg, egy állatorvossal ültettess be mikrochipet. A mikrochip kötelező, ha az EU tagországaiba utazol, de sok más országban is követelmény.
  • Győződj meg róla, hogy kedvenced biztonságos nyakörvet visel bilétával, amelyen megtalálhatók az elérhetőségeid.
  • Ne feledd, hogy az EU-n belüli utazáshoz, vagy ha az EU tagországokból más országokba utazol, akkor a házi kedvencednek legalább három hónaposnak kell lennie.
  • Győződj meg róla, hogy kedvenced az EU szabályozásoknak megfelelő állatútlevéllel rendelkezik. Az állatútlevelet tanúsítvánnyal rendelkező állatorvos állíthatja ki (nem minden állatorvos jogosult ennek kiállítására). Ez a dokumentum tartalmaz minden kezelést és oltást, amelyet az állat kapott, illetve szerepel menne a mikrochip száma.
  • Győződj meg róla, hogy a házi kedvenced rendelkezik érvényes veszettség elleni oltással. Ne feledd, hogy az oltás az első beadást követően 21 nappal válik érvényessé.
  • Ellenőrizd a célország kisállatok utazására vonatkozó szabályait. Például az Egyesült Királyság, Írország és Finnország előírja, hogy az állat legyen parazita, Echinococcus vagy galandféreg ellen kezelve.
  • Ha vonattal vagy repülőgéppel szeretnél utazni, azt ajánljuk, hogy minden esetben olvasd el az adott vállalat utaztatására vonatkozó szabályzatot az utazási előkészületek részeként. Például egyes légitársaságok engedélyezik, hogy a kisebb állatok a kabinban utazhassanak, míg mások csak a csomagtérben engedélyezik a kisállatok szállítását. Egyes esetekben a kutyáknak szájkosarat is kell viselniük (például vonaton vagy buszon) – nagyon fontos, hogy az adott ország erre vonatkozó szabályozását ellenőrizd az utazás előtt.
  • Mindig legyen nálad elsősegély doboz a kisállatod számára. Kérdezd meg az állatorvosodat, mi kerüljön bele a dobozba.
  • Mindig győződj meg róla, hogy van az útra elegendő friss, tiszta víz és élelem.

 

HA AUTÓVAL UTAZOL, VEDD FIGYELEMBE AZ ALÁBBIAKAT:

  • Ne indulj el hosszú útra úgy, hogy előtte nem szoktattad hozzá a kedvencedet az autóban való utazáshoz. Vidd el a cicádat vagy kutyádat több rövidebb útra, hogy hozzászokjanak az új hangokhoz és érzetekhez. Ez jó módja annak, hogy lásd, hogyan érzi magát az autóban. Ha a kedvenced több alkalom után se látszik boldognak az autóban, valószínűleg jobb, ha lemondasz a hosszú, közös autókázásról.
  • Ne feledd el magaddal vinni a kedvenced itató- és etetőtálját. Gyakran tarts pihenőt, hogy a kedvenced ihasson. Ha kutyával utazol, győződj meg róla, hogy a rendszeres, pórázos sétákra legyen idő.
  • Győződj meg róla, hogy házi kedvenced hordozója vagy szállítóboxa kényelmes és biztonságos. Vigyél magaddal olyan tárgyakat, amiktől a kedvenced komfortosabban érzi magát (pl.: egy játék vagy takaró), és győződj meg róla, hogy a hordozó megfelelően rögzítve van az autóban. Ha a kutyát nem szállítóboxban szállítod, ellenőrizd, hogy a hevedert rögzítetted-e a biztonsági övhöz, és soha ne hagyd, hogy kidugja a fejét az ablakon.
  • Soha ne hagyd egyedül a kutyát parkoló járműben. Még akkor is, ha az ablakok kissé le vannak húzva, a kocsi rendkívül gyorsan felmelegedhet, és ez veszélybe sodorhatja kedvencedet. Télen rendkívül hideg lehet a kocsiban, ha a motor le van állítva.

 

Ha követed a fent említett biztonsági ajánlásokat, akkor a közös utazás még élvezetesebb lesz, és kedvenced is biztonságban lesz az utazás alatt.

ÚGY DÖNTÖTTEM, OTTHON HAGYOM HÁZI KEDVENCEMET, AMIKOR ELUTAZOM: A LEGJOBB DÖNTÉS MEGHOZÁSA A KEDVENCED IGÉNYEINEK MEGFELELŐEN

Néha a házi kedvenccel való utazás egyszerűen nem megvalósítható, például ha munkaügyben kell elutaznod. Még abban az esetben sem biztos, hogy az állat komfortérzete szempontjából az a legjobb, ha utazáskor magaddal viszed, amennyiben erre lehetőség van. A macskák például rendkívül kötődnek a környezetükhöz, és nem viselik jól a változást. Előfordulhat, hogy túl nagy feszültséget jelent cicád számára elhagyni az otthonát. Habár a kutyák általában jobban alkalmazkodnak az új lakókörnyezethez, mint a macskák, de vannak olyan kutyák, amelyek idegesek lesznek, ha otthonuktól távol vannak. Az idős vagy fiatal kutyák számára is feszültséggel és túl sok ingerrel teli vagy fárasztó lehet az utazás. Ezenkívül akkor is, ha úgy gondolod, hogy a kutyád vagy macskád jól alkalmazkodik az új helyhez, előfordulhat, hogy az odavezető út (például a repülőgép csomagtere, ha külföldre utazol) felkavaró lehet számára.

Bár lehetséges, hogy nehéz otthon hagyni őt, ha még soha nem tetted korábban, de néha az állat jóléte szempontjából ez lehet a legjobb döntés.

Kedvenced otthon hagyása mindkettőtök számára érzelmekkel teli élmény. Ez természetes, különösen azért, mert manapság sok gazdi a család teljes jogú tagjának tekinti a kedvencét. Erős kötelék van közöttetek, és Te vagy a szeretet és gondoskodás elsődleges forrása kedvenced számára. Lehet, hogy aggódsz amiatt, hogy kedvenced elhagyottnak érzi magát, amikor elmész, vagy nem kapja meg a kellő figyelmet. De fontos megérteni azt, hogy a házi kedvencedtől való elválásnak, habár érzelmekkel teli pillanat, nem kell feltétlenül nyugtalanító vagy negatív élménynek lennie egyik fél számára sem. Ahhoz, hogy a távolléted pozitív élmény legyen mindkettőtök számára, az alábbi két legfontosabb dolgot kell figyelembe venned. Először is biztosítanod kell, hogy a házi kedvenced minden igénye ki legyen elégítve, amikor Te nem vagy otthon, beleértve a környezettel való kapcsolatot, az etetési rendet, a mozgásigényét, illetve a társas érintkezés és szeretet iránti igényét. Ha az összes ilyen jellegű igényét kielégítik, amikor Te nem vagy otthon, akkor a kedvenced kényelmesen fogja érezni magát, és kezelni tudja az idegességet, amit az indulásod pillanatában érezhet. Másodszor pedig azt ajánljuk, hogy fokozatosan szoktasd hozzá a házi kedvencedet, hogy külön van tőled, adj neki lehetőséget, hogy hozzászokjon, hogy nem vagy vele. Ha ezt a két feltételt betartod, a házi kedvenced boldog lesz akkor is, ha nem vagy vele, és Te is könnyebb szívvel tudod majd otthon hagyni. Még az is kiderülhet, hogy a kutyád nagyon örül, hogy mással játszhat, amikor nem vagy otthon, mivel a kutyák elég könnyen alkalmazkodnak, ha megkapják a megfelelő gondoskodást és szeretetet.

A szeparációs szorongás egy bizonyos szintje normális a legtöbb házi kedvenc és gazdája számára, de előkészítéssel és megfelelő gondossággal kezelhető.

PÓTGAZDI: RUGALMAS ÉS MEGBÍZHATÓ ÁLLATBARÁT LEHETŐSÉG

Szerencsére napjainkban számos rugalmas lehetőség van pótgazdi megbízására, aki segít, hogy kedvenced egészséges és boldog legyen, amikor nem lehetsz vele. Nem számít, ha egész nap dolgozol, és úgy érzed, hogy a házi kedvencednek szüksége van valakire napközben, aki játszik vele vagy elviszi sétálni, vagy szeretnél elutazni néhány napra vagy hétre, minden helyzetre van megoldás. A pozitív elválási élmény első lépése, hogy megtaláld a kedvenced igényeihez legmegfelelőbb pótgazdi-megoldást. Sokan választják azt a lehetőséget, hogy állatukat egy megbízható barátra vagy családtagra bízzák, de ez nem mindig lehetséges vagy nem feltétlenül a legjobb megoldás. Lehetséges, hogy a legjobb barátod vagy rokonaid segítőkészek, de ez nem azt jelenti, hogy ők hatékonyan el tudják látni kedvencedet vagy tényleg van is idejük rá. Kényelmetlenül is érezheted magad, amikor részletes és alapos ellátással kapcsolatos utasításokat adsz egy barátnak vagy családtagnak, mert úgy érzed, hogy ezzel ők szívességet tesznek. Ebben az esetben a bentlakó professzionális pótgazdi vagy az állat pótgazdinál való elhelyezése jó és megbízható megoldás, feltéve, ha olyan tanúsítvánnyal rendelkező szervezetet választasz, akik képzett pótgazdikat foglalkoztatnak. A bentlakó pótgazdi azt jelenti, hogy a pótgazdi a Te otthonodba megy ellátni a kedvencedet naponta többször, vagy akár éjszakára is ott maradhat. Ezt a lehetőséget általában olyan cicák vagy kutyák gazdái kedvelik, akiknek az állatuk személyisége vagy egészségügyi problémája miatt kényelmesebb, ha otthon maradnak. De ha úgy érzed, hogy a házi kedvenced képes elhagyni a saját, megszokott környezetét, akkor választhatod azt is, hogy a kedvenced speciális igényei alapján kiválasztott pótgazdi hazaviszi és ott gondoskodik róla. Ebben az esetben a társas kapcsolatok biztosítottak, és az időt egy szerető családban töltheti. Egy megbízható, pótgazdik közvetítésével foglalkozó szervezet segít a pótgazdi vagy a befogadó pótgazdi-család kiválasztásában, hogy az a legjobban megfeleljen a kedvenced személyiségének és megszokott környezetének. Például, ha a kedvenced szereti a gyerekeket, választhatsz egy olyan családot, ahol vannak gyerekek. De ha sok nyugalomra és csendre van szüksége, akkor egy nyugdíjas pár jobb pótgazdi-család lenne számára. Ha a kutyádnak sok mozgásra van szüksége, akkor olyan bentlakó pótgazdit vagy befogadó pótgazdi-családot válassz, akik szeretik az intenzív játékot és a hosszú sétákat. Ha kinti cicád van, de nem szeretnéd őt felügyelet nélkül otthon hagyni, akkor választhatsz olyan pótgazdi-családot, akiknek van zárt kertjük vagy zárt macskakifutójuk.

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ PÓTGAZDIT

Ha kiválasztottad a legmegfelelőbb pótgazdi-opciót kutyád vagy cicád számára, és megtaláltad a képzett és tapasztalt pótgazdit vagy befogadó családot, akkor itt az ideje, hogy megszervezd az első találkozásukat a kedvenceddel. Figyeld meg, hogy a potenciális pótgazdi hogy jön ki a kedvenceddel: nyugodt és barátságos vele? Ha kutyád van, menjetek el sétálni és nézd meg, hogy kezeli a pótgazdi a kedvencedet szabadtéren. Megéri fizetni ezért a szolgáltatásért, mert így láthatod, hogy a kedvenced és a pótgazdi hogyan jönnek ki egymással úgy, hogy még a közelben vagy. Ne félj részletes kérdéseket feltenni a potenciális pótgazdi tapasztalatáról, és arról, hogyan reagál bizonyos helyzetekben. Ha a befogadó család opciót választod, szánj rá időt, hogy elmenj hozzájuk és megismerj minden családtagot. De mindenek felett hallgass a megérzéseidre. Ha kétséged van a pótgazdi viselkedésével, a referenciáival vagy a hellyel kapcsolatban, ahol a kedvenced lesz, akkor jobb, ha mást keresel, akivel Te és a háziállatod is jobban érzi magát. Ezért nagyon fontos elegendő időt hagyni a számodra megbízható pótgazdi kiválasztására az elutazás előtt.

HOGYAN KÉSZÜLJ FEL A PÓTGAZDIRA

Az indulás előtti napra érdemes tervezni az utolsó látogatást a pótgazdi-családnál a kedvenceddel, vagy utoljára a jelenlétedben elhívni a pótgazdit az otthonodba. Ilyenkor lehetőség nyílik a gondozási utasítások utolsó megbeszélésére, és meggyőződhetsz róla, hogy nem felejtettél-e el valami fontos részletet a kedvenceddel kapcsolatosan. Ezenkívül még több ideje lesz a házi kedvencednek, hogy hozzászokjon a személyhez, aki majd gondoskodni fog róla, amikor Te elmész.

PRAKTIKUS DOLGOK, MIELŐTT KEDVENCEDET ÁTADNÁD A PÓTGAZDINAK

  • Győződj meg róla, hogy a házi kedvenced mikrochippelve van, és minden kötelező oltással rendelkezik, mielőtt valaki más gondjaira bízod.
  • Vegyél egy automatikus eledel- és vízadagolót. Abban az esetben, ha a pótgazdi valami sürgős eset miatt nem tud elmenni megetetni a kedvencedet, akkor egyedül is tud enni, amíg nem találsz egy új pótgazdit.
  • Ellenőrizd a házat, lakást vagy kertet, hogy ne legyen benne semmi potenciálisan veszélyes tárgy, és ha van ilyen, azt távolítsd el.
  • Mutasd be a pótgazdit a szomszédoknak, így már tudni fogják, hogy valaki járni fog hozzád a házi kedvenced miatt.
  • Vásárolj elegendő eledelt és vegyél háziállatod kedvenc jutalomfalatjából is. Cserélj le minden olyan játékot vagy felszerelést, amit már régen le akartál, csak eddig még nem tetted meg.

 

ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK, AMIT EL KELL MONDANOD A PÓTGAZDINAK

  • Az etetéssel (mennyiség, napi etetések száma, pontos ideje), az adható csemegékkel kapcsolatos gyakorlati információk vagy például az, hogy milyen gyakran kell kitisztítani a tálját stb.
  • Információ arról, hogy hol és mennyi ideig szokott aludni a kedvenced (illetve hol nem szabad aludnia), komfortérzetét növelő játékok, ha van neki ilyen.
  • Hol találhatók a felszerelések és kellékek, valamint hogyan működnek (póráz, hám, nyakörv, kefe, tál, alom, a távolléted alatt elegendő eledel, kedvenc játékok, hordozó táska, bolha és kullancs elleni szer stb.)
  • Részletes utasítások a kedvenced mozgásigényére vonatkozóan: milyen gyakran és milyen hosszú időre kell kivinni (pórázzal vagy anélkül), rövid és hosszú séták, kedvenc és biztonságos útvonalak.
  • Információk háziállatod kedvenc játékairól.
  • Ápolásra vonatkozó információk
  • Naprakész orvosi adatok, az azonosító papírokkal és az oltási könyvvel együtt, mellékelve az állatorvos telefonszámát és az egészségbiztosítási papírokat
  • Részletes információk a gyógyszerekkel kapcsolatban, amit a házi kedvencednek szednie kell, és az utántöltéssel kapcsolatos információk
  • Az utolsó és legfontosabb: a pontos elérhetőségeid, hogy a pótgazdi bármikor könnyen fel tudja venni veled a kapcsolatot
  • Mi a teendő vészhelyzetben, és egy meghízható személy neve és telefonszáma arra az esetre, ha Te valamiért nem vagy elérhető

 

Ne feledd, hogy Te tudod a legjobban eldönteni, hogy a kedvencednek az a jobb, ha veled megy, vagy otthon hagyod egy megbízható, szeretetteljes ember vagy egy pótgazdi-család gondozásában. Ha kétségeid vannak, akkor kérj tanácsot az állatorvosodtól. Ha időt szánsz a lehetőségek kiválasztására és előkészítésére, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kedvenced boldog lesz és egészséges, valamint biztonságban tudhatod, bármelyik elhelyezési módot vagy megoldást választod.

 

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST