Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

KUTYÁM EGYEDÜL HAGYÁSA

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
KUTYÁM EGYEDÜL HAGYÁSA

Új munkát kaptál? Vagy talán nyaralni mész és nem tudod magaddal vinni kutyádat. Mindegy milyen okból, mindig előfordulhat, hogy egyedül kell otthon hagynod kutyádat.

Annak ellenére, hogy a kutyák olyan társasági állatok, akik igénylik az ember és más négylábú barátaik szeretetét, társaságát, szerencsére egyedül is kellemesen el tudják tölteni az időt. 

A jó hír az, hogy ehhez mindössze némi tréning és előkészület szükséges. Ezek segítségével kutyád megtanulja, hogyan viselkedjen, amikor egyedül van, sőt, még akár élvezheti is az egyedül töltött időt. Íme néhány iránymutatás és ötlet, ami segíthet kényelmének fenntartásában, amíg nem vagy otthon.

HOGYAN HAGYD KUTYÁDAT EGYEDÜL OTTHON?

A kulcs az előkészület.

Gondoskodj róla, hogy biztonságosan hozzáfér egy kinti területhez, ahol elvégezheti a dolgát, és soha ne hagyd egyedül nyolc óránál tovább a nélkül, hogy valaki ne ellenőrizze, minden rendben van-e vele.

Ha kutyád hozzá van szokva folyamatos jelenlétedhez, akkor kezdd el felkészíteni közelgő távollétedre úgy, hogy kis időkre egyedül hagyod. Biztosíts számára gazdag környezetet, majd némi pozitív megerősítéssel meg fogja tanulni az egyedüllétet, sőt még élvezni is fogja azt.

ÖTLETEK KUTYÁD EGYEDÜLLÉTRE VALÓ TRÉNINGEZÉSÉHEZ

Számos dologgal szoktathatod hozzá fokozatosan kutyádat az egyedülléthez. És minél előbb kezded el tréningezni, annál jobb lesz neki.

  • Kezdd el kölyökkutyád/kutyád szocializációját korán. Segíts neki, hogy a kezdetektől hozzászokjon más emberek társaságához. Sokkal könnyebb lesz egy kutyaszitterre vagy a családra és később a barátokra hagyni.
  • Különösen kölyökkutya esetén első naptól próbálj meg ne folyamatosan simogatni vagy foglalkozni vele. Időről időre hagyd egyedül.
  • Váltogasd azokat az időszakokat, amikor figyelsz rá, és amikor nem. Ha vannak gyermekeid, akkor magyarázd el nekik, hogy a kölyökkutyának egyedüllétre is szüksége van.
  • Soha ne kezd azzal, hogy hosszú időre hagyod egyedül kölyökkutyádat / kutyádat. Ez egy fokozatos folyamat kell legyen. Kezdd nagyon rövid távollétekkel, majd akkor hosszabbítsd meg ezt az időt, amikor a kutyád rövidebb ideig nyugodt tud maradni. Ha túl izgatott lesz vagy nem tud nyugodt maradni, amikor elmész, akkor kezdd újra a folyamatot.
  • Kezdd otthon: Ha a kutyád mindig ugyanabban a szobában van veled vagy mindig követ téged, akkor próbáld meg megkérni, hogy maradjon egy kicsit a szobában, amíg te elmész egy rövid időre. Jutalmazd meg, ha mindezt nyugodtan meg tudja tenni. Ha kutyád megbirkózik ezzel a feladattal, akkor próbálj meg rövid időre kimenni a házból, majd gyere vissza.
  • Ne időzz a tőle való búcsúzkodással és ne csapj nagy felhajtást, illetve ne légy túl gyengéd vele, amikor visszajössz. Legyen számára természetes annak a gondolata, hogy elmész és visszajössz.
  • Néhány tréner azt javasolja, hogy a nélkül hagyd el a házat, hogy kutyád tudna róla. Más szavakkal menj el és gyere vissza a nélkül, hogy figyelnél rá naponta több alkalommal. Készülj fel a távozásra (vedd fel a kabátod, tedd el a kulcsokat stb.), majd ne menj el előkészület nélkül, így megakadályozhatod, hogy kutyád aggódjon a miatt, hogy elmész.

 

Ha hosszabb időre szeretnél elmenni, akkor vidd ki sétálni vagy foglald le más fizikai tevékenységgel, mielőtt elmész. Így sokkal nyugodtabb lesz, amíg távol vagy. Akár még aludhat is ez idő alatt.

 

ÖTLETEK GAZDAG, KUTYABARÁT KÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSÁHO

Számos dologgal teheted kutyád környezetét kényelmesebbé, hogy ne unatkozzon.

  • Legyen egy különleges zsák kutyajákékoknak, amit csak akkor veszel elő, amikor távollétet tervezel. Így a kutyád távollétedet egy szórakoztató és pozitív dologhoz fogja kapcsolni! Számos nagyszerű kutyajáték áll rendelkezésre , beleértve a száraz kutyatáppal megtölthető játékokat (ezeknél kutyádnak meg kell dolgoznia a tápért), interaktív játékokat stb.
  • Időtől független ötletek: Hagyd a tévét vagy a rádiót halk hangerőn, így imitálhatod a kinti utcazajt, ami megijesztheti kutyádat.
  • Frissítő alvás: elengedhetetlen a remek játékhoz. Biztosíts kutyád számára egy kényelmes fekhelyet, ahol pihenhet. Kölyökkutya esetében lehet egy kedvenc tárgya, amivel szeret aludni.

 

MENNYI IDŐRE HAGYHATOM EGYEDÜL KÖLYÖKKUTYÁMAT/KUTYÁMAT?

Mindegyik kutya más és személyiségüktől függően különbözőképpen élik meg az egyedüllétet. Kutyád lehet elég független típus, és előfordulhat, hogy nem bánja, ha néhány órára egyedül hagyod, míg más kutyák kezdetben nehezen birkózhatnak meg a helyzettel. Azonban megfelelő szocializáció esetén bármely kutya képes kezelni a gazdi néhány órás távollétét. Ha ennek ellenére a kutyának nehézségei vannak az egyedül maradással, akkor bátran beszélj állatorvosoddal, egy tapasztalt, képzett kutyakiképzővel vagy egy viselkedési szakemberrel. Segíteni fog, hogy megtaláljátok a probléma gyökerét és megfelelő megoldásokat keressetek.

Kutyád kora és életstílusa is befolyásolja némileg, hogy mennyi ideig tud egyedül maradni. Például minden fiatal kölyökkutya egyedül hagyható pár órára (ideális esetben édesanyjukkal). Kölyökkutyád fokozatosan fogja megtanulni, hogyan nyugtassa meg és foglalja le magát. A felnőtt kutyák többsége a megfelelő tréning és környezet biztosításával megtanulhatja, hogyan legyen egyedül négy vagy öt órán keresztül.

Azonban néha hosszabb időre kell egyedül hagynunk négylábú barátainkat. Ha kora reggeltől estig távol vagy és nincs lehetőséged beugrani hozzá ebédidőben, akkor jól jöhet egy szomszéd, barát vagy kutyaszitter, aki be tud hozzá ugrani, hogy játsszon vele és ellenőrizze, minden rendben van-e vele. Elviheti egy sétára, hogy elvégezze a dolgát és ellenőrizheti, hogy van-e friss vize. Kutyád is jól jár majd ezzel a kapcsolattal. Ha azt tervezed, hogy egy egész éjszakára vagy két napnál hosszabb ideig egyedül hagyod a kutyádat, akkor feltétlenül ajánlott otthoni állatfelügyeleti szolgáltatás igénybevétele vagy a kutya elhelyezése egy vendéglátó családnál. Amikor visszajössz, rendkívül fontos, hogy játssz vele és szánj rá időt és szórakozzatok, pihenjetek együtt.

A kutya egyedül hagyása lehet pozitív élmény számára és számodra is, amennyiben alaposan átgondolod, hogy mennyi időre szeretnéd egyedül hagyni és jól felkészíted az egyedüllétre. Rövidebb távollét esetén megfelelő tréning és gazdag környezet biztosításával kutyád jól érezheti magát egyedül. Különleges „egyedülléthez használt” játékainak köszönhetően még akár eljuthat oda, hogy élvezni fogja ezt az időt! Mindazonáltal ne felejtsd el, hogy a kutyák mindig társasági állatok lesznek. A világ legjobb játéka sem helyettesítheti sem a Te társaságodat, sem egy másik állattal vagy kutyával töltött időt. Hosszabb távolléteknél gondold át a ma elérhető számos kutyatartási lehetőséget, beleértve egy másik kedvenc befogadását (ez időbe telik és alkalmazkodást igényel), hogy biztosítsd kutyád boldogságát távolléted esetére is.

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST