Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

KUTYAELEDEL MINDEN ÉLETSZAKASZHOZ: KÖLYÖKKORTÓL FELNŐTT KORIG

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
KUTYAELEDEL MINDEN ÉLETSZAKASZHOZ: KÖLYÖKKORTÓL FELNŐTT KORIG

FELKÉSZÜLÉS A KUTYA ÉLETÉNEK KULCSFONTOSSÁGÚ PILLANATAIRA

Kutyatársunk az élete során számos fizikai és viselkedésbeli változáson megy át, amelyek egy adott életszakaszhoz kötődnek, és ezek gyakran étrendbeli változtatásokat is igényelnek. Az elválasztástól az idős korig a kutyád táplálkozási igényei folyamatosan változnak többek között a fajtájától, aktivitásától, életkortól, a növekedés adott fokától, a környezettől, valamint attól függően, hogy ivartalanított-e a kutya vagy sem.

Számtalan élményt fogtok megélni együtt, például az első sétát a környéken kiskutyáddal. És lesz néhány csalódás is, amikor nem leszel olyan boldog, például, ha a kiskutya lelkesen megrágja a kedvenc cipődet. Azonban, a cipőt nem számítva, ezek a hullámhegyek és völgyek erősítik meg egyre jobban a kutyád és közted lévő kapcsolatot.

Talán a kutya életének egyik legfontosabb fejlődési mérföldköve a fiatalkora és a felnőttkora közötti átmenet. Segíthetsz a kutyádnak, hogy ez az átmenet a lehető legegészségesebb és legzökkenőmentesebb legyen, ha megismerkedsz azokkal a fiziológiai változásokkal, amelyekkel ebben az időszakban szembe kell nézned, illetve azokkal a változásokkal, amelyek a kutya ellátását, például az étrendjét érintik.

FIATAL KUTYÁBÓL FELNŐTT: MIRE SZÁMÍTHATOK

A kutya fiatal kora 12-16 hetes kora körül kezdődik, és a felnőttkorig tart. A fiatalkorában a kutya minden érzékét teljes mértékben használja (pl.: érzékelés, ízlelés, hallás, szaglás, látás). 7 hónapos koruk körül általában leváltják a tejfogaikat az állandó, felnőtt fogakra. Ilyenkor kamaszkori viselkedés is jellemzővé válik, például próbálgatja a határait veled és más kutyákkal szemben, és úgy tűnik, mintha elfelejtette volna azokat a jó dolgokat, amelyeket az anyukájuktól, testvéreitől vagy tőled tanult élete első 3-12 hetében.

MIKOR ÉRI EL A KÖLYÖKKUTYA A TELJES MÉRETÉT?

Nincs kőbe vésett szabály arra vonatkozóan, hogy mikor éri el egy kutya a felnőtt méretét. Valójában a kutya növekedésének vége nagyban függ a kutya fajtájától: a kis-közepes méretű fajták 1 éves koruk körül érik el a felnőtt méretüket (mini méretű fajták esetén kicsit korábban), közepes-nagy méretű fajták 1 éves és 18 hónapos koruk között érik el a kifejlett méretüket, míg az óriás méretű fajták sokkal lassabban fejlődnek, és 2 éves koruk felett érik a teljes méretüket.

A növekedés üteme mérettől és fajtától függően változik. Például egy kisméretű kutya 4 hónapos korára eléri a méretének felét, és 6 hónapos korára a méretének háromnegyedét. Ezzel szemben a nagyméretű fajták teljes súlyuk felét elérik 5 hónapos, a súlyuk háromnegyedét pedig 9 hónapos korukra.1

Vagyis a növekedés nagy része a kölyökkutya életének korai szakaszában történik, fajtától függetlenül. Ezért ne feledd, hogy a mérettől függetlenül a kölyökkutyának elegendő kalóriára van szüksége ehhez a hihetetlen fejlődéshez. Majd a hatodik hónaptól kezdve a gyors fejlődés elkezd lelassulni minden, de főleg a nagyméretű kutyák esetén. 

Ne feledd, hogy a kiskutyáknak az egészséges fejlődés jobb, mint a nagymértékű fejlődés, vagyis a gyors nem szükségszerűen a legjobb. A túl gyorsan fejlődő kiskutyáknál nagyobb a kockázata a vázrendszeri problémák vagy a súlygyarapodással összefüggő egészségügyi problémák kialakulásának. Nagyon fontos, hogy a kölyökkutyák teljes értékű és kiegyensúlyozott, kölyköknek készült eledelt egyenek a növekedési időszakban, hogy az egészséges fejlődéshez minden tápanyagot megkapjanak a megfelelő mennyiségben.

További információt a kölyökkutyák fejlődésének üteméről itt találhatsz:

Jak používat tabulky růstu štěněte WALTHAM™?

HONNAN TUDOM, HOGY A KUTYÁM FELNŐTT KORBA LÉPETT?

Fontos megkülönböztetni azt, hogy mikor éri el a kutya a növekedésének végét, és azt, hogy mikor válik felnőtté. Az, hogy a kutya mikor tekinthető felnőttnek, számos tényezőtől függ, beleértve a nemi és viselkedési érettséget.

Míg a szuka kutyák 6 és 15 hónapos koruk között érik el a nemi érettségüket, ez a kan kutyáknál 8 és 10 hónap közé esik. Annak ellenére, hogy a kutyád érdeklődést mutat a szuka kutyák iránt, még nem tekinthető felnőttnek 10 hónapos kora előtt, mivel ekkor még fejlődik és növekszik. Ne feledd, hogy az ivartalanítás elvégezhető azelőtt vagy azután is, hogy a kutya elérné a nemi érettségét. A legjobb, ha az ivartalanítási lehetőségeket megbeszéled az állatorvosoddal, hogy megtaláljátok a kutyának legjobb megoldást.

De míg a kutya nemi szempontból érettnek tekinthető, az nem jelenti azt, hogy érett vagy „felnőtt” lenne viselkedési szempontból. A legjobb módja annak, hogy megtudd, hogy a kutyád érett-e az, ha megfigyeled, hogyan viselkedik más felnőtt kutyákkal és idővel hogyan fejlődik a hozzáállása és a reakciói.

KÖLYÖKKUTYÁM TÁPLÁLKOZÁSI IGÉNYEI: MILYEN GYAKRAN, MENNYIT ÉS MIT KELL ADNOM A KISKUTYÁMNAK?

A kölyökkutya táplálkozási igényei nagyon különbözőek egy felnőtt kutya igényeitől. Mivel a kiskutyák gyorsan nőnek, nagyon magas az energiaigényük. Habár a pontos adatok fajtánként eltérőek, de általánosságban elmondható egy 8 hetes kiskutya az elválasztást követően kétszer annyi energiát igényel testsúlykilogrammonként, mint egy felnőtt kutya.

A 8 hetes kiskutyának ebben az imádnivaló időszakban nagyon kicsi a gyomra, ezért 4-5 étkezésre van szüksége naponta, hogy mindig tele legyen a hasa és eleget egyen. Habár 10 hetes kora körül a növekedés lelassul, és a napi háromszori etetés is elegendő lesz, hat hónapos kortól pedig fokozatosan át lehet szoktatni a napi kétszeri etetésre. Ha a kutya elérte a felnőtt kort, próbáld megtartani a napi kétszeri etetést, szükség esetén az adagok mennyiségének módosításával.

A kölyökkutyáknak nem csak gyakran és arányaiban többet kell enni, mint a felnőtt kutyáknak, hanem különleges táplálkozási igényeik is vannak. A kölyökkutyáknak jelentősen több fehérjére és zsírra van szükségük kiegyensúlyozott vitamin és ásványianyag-mennyiség mellett, beleértve a D- és A-vitamint, kalciumot, foszfort az egészséges csontok, fogak, a természetes védekezőrendszer és az életerő támogatása érdekében. A felnőttektől eltérően a kölyökkutyáknak omega 3 zsírsavakra (eikozapentaénsav és dokozahexaénsav) is szükségük van az egészséges fejlődéshez. Ezért az elválasztás után különösen fontos, hogy a kölyökkutya speciálisan kialakított eledelt egyen a fiatal kora alatt, míg el nem éri a felnőtt kort.

ÁTSZOKTATÁS KÖLYÖK ELEDELRŐL FELNŐTT ELEDELRE

Felnőttkortól kezdve, amely ahogy láttuk 1-3 éves kor között kezdődik fajtától függően, nagyon fontos, hogy barátod étrendjét a lassabb növekedéshez és az esetleges viselkedésbeli változásokhoz igazítsd. Habár egy felnőtt kutya ugyanúgy szerethet játszani idősebb korában, az teljesen természetes folyamat, hogy a korral kissé komótosabbá válik (és ez a legenergikusabb kölykökre is igaz).

Az új felnőtt kutya étrendjének igényekhez igazítása különösen fontos, ha a kutya ivartalanított. Az ivartalanítás lassítja a kutya anyagcseréjét, és növeli az étvágyát. Ezért előfordulhat, hogy nem lesz annyira aktív, és hajlamosabb lesz az elhízásra. Ezért először vizsgáld meg a kutya kalóriabevitelét és súlyát. Ilyen esetben gyakran ajánlott kifejezetten ivartalanított kutyáknak kifejlesztett eledelt vagy alacsony kalóriatartalmú eledelt adni, amiben nincs olyan sok kalória, de kiegyensúlyozott tápanyagtartalommal rendelkezik. Azt ajánljuk, hogy ivartalanítás után figyeld a kutyád testsúlyát, és beszélj az állatorvossal. Ez főleg akkor fontos, ha a kutyát úgy ivartalanítják, hogy még növésben van. Az állatorvos ajánl a kutyád igényeinek megfelelő típusú eledelt, illetve tanácsokkal lát el a növekedése szerinti és az ivartalanítás eredményeként megváltozó tápanyagigényeinek megfelelő mennyiség beállításához.

HOGYAN MARADJON FELNŐTT KUTYÁD FORMÁBAN?

Ha a kutyád nem olyan szertelen, mint volt, akkor még fontosabb, hogy rávedd a mozgásra, amikor lehetséges. Ez azt jelenti, hogy gyakran menjetek sétálni és legyen sok idő a játékra. Ez hozzájárul az érzelmi kötődés megerősítéséhez, és megakadályozza a túlsúly kialakulását. Ne feledd, hogy a kutyád egészséges szőrzete és fitt testalkata nem csak a megjelenés miatt számít. A túlsúly egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet, például mozgásképesség és a várható élettartam csökkenése.2

TANÁCSOK A KÖLYÖK ELEDELRŐL FELNŐTT ELEDELRE VALÓ VÁLTÁSHOZ

Az emésztési problémák elkerülése érdekében fontos, hogy a kölyökkutyát fokozatosan szoktasd át kölyök eledelről a felnőtt eledelre. 5-8 napon keresztül a kölyök eledel egy kis részét helyettesítsd az új felnőtt eledellel. Kétnaponta emeld a felnőtt eledel mennyiségét a kölyök eledelben, így a nyolcadik napra valószínűleg könnyedén átszoktatod a kutyát az új eledelre. A korai szakaszban érdemes változatos eledelt bevezetni a kölyökkutya étrendjébe, ha eddig nem tetted meg, akkor itt az idő, hogy kipróbáld, természetesen csak fokozatosan. Annak érdekében, hogy a kölyökkutya vagy a fiatal felnőtt kutya ne legyen túl válogatós, és új és változatos ízélményekben legyen része, próbálj meg új ízű és állagú eledeleket bevezetni az étrendjébe nedves és szárazeledel formájában.

AZ INFORMÁCIÓK MEGEMÉSZTÉSE

A megfelelő étrend megválasztása barátod számára a különböző életszakaszokban bonyolultnak tűnhet, de a kutyabarátok számára nagyon sok információ áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban. De nagyon fontos, hogy állatorvos által jóváhagyott, megbízható, szakértőktől származó információforrásokat használj. Az, hogy mikor van szükség a kutya étrendjének megváltoztatására, és ehhez mikor kell tanácsot vagy segítséget kérni, legalább olyan fontos, mint maga az étrendben történő változtatás!

Tehát a kutyád fizikai és viselkedési fejlődését figyelembe véve és az igényeit szem előtt tartva biztosítsd a kutyád jólétét minden életszakaszban.

  • 1 WALTHAM® kölyöktáplálási és gondozási zsebkönyv.
  • 2 WALTHAM Centre for Pet Nutrition (Kisállat-táplálási központ).

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST