Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

JÁTÉKOK KUTYÁK SZÁMÁRA: HOGYAN VÁLASZD KI A MEGFELELŐT KUTYÁD SZÁMÁRA

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
JÁTÉKOK KUTYÁK SZÁMÁRA: HOGYAN VÁLASZD KI A MEGFELELŐT KUTYÁD SZÁMÁRA

Mi az az egyetlen dolog, ami a legtöbb kutyában közös fajtától, mérettől és életkortól függetlenül? A legtöbb kutya szeret játszani. Talán a te kutyád is egyedül van otthon nap közben és új játékokat keresel neki, hogy tartalmasabban tölthesse az időt. Vagy talán már unod a labdajátékot és szeretnél néhány más, szórakoztató kinti és benti játéklehetőséget keresni. Ha életedben először van kutyád, akkor ebben a cikkben ötleteket olvashatsz arra vonatkozóan, hogy hogyan teheted kutyád játékidejét egyszerre szórakoztatóvá és szellemileg stimulálóvá.

MIÉRT FONTOS ANNYIRA A JÁTÉK KUTYÁD FEJLŐDÉSÉBEN?

A játék szintén nagyon fontos kutyatársaink számára azon előnyök miat, amiket érzelmi, fizikai és tanulási szempontból nyújt számára. Először is: mindenkinek, beleértve a kutyádat is, szüksége van arra, hogy kiengedhesse a gőzt vagy levezethesse a felesleges energiáját, különösen az után, hogy egyedül töltött otthon egy kis időt. Játék közben kutyád olyan kapcsolatteremtési és szociális készségeket is elsajátíthat, mint jól kijönni más kutyákkal, gyerekekkel vagy a szomszédokkal, közben ráadásul érzelmi kapcsolatotok is erősödik. A játék nagyszerű lehetőség arra, hogy fejleszd koordinációját és szellemileg stimuláld oly módon, ahogy azt más fizikai tevékenységekkel, például a sétával vagy az egyszerű futkározással nem feltétlen lehet. Végül plusz előnyt jelent, hogy a játék legtöbb formája fokozza kutyád fizikai aktivitását, bár ez talán nem feltétlenül az első motiváció, ami ezt lehetővé teszi számára.  Nem számít, hogy ketten vagy egy barátoddal együtt játszotok kutyáddal, vagy otthon vagy a kertben játszik, vagy a parkban más kutyákkal vagy egyedül egy játékkal, ne feledd, hogy a játéknak mindig szórakoztatónak és üdítőnek kell lennie négylábú barátod számára. És ne aggódj, ha nincs egyszerre sok időd, egy kis rövid játékidő is jót tesz kutyádnak és megéri az erőfeszítést.

SZÓRAKOZÁS ÉS JÁTÉK KUTYÁK SZÁMÁRA

Sokféle olyan egyszerű játékot játszhattok kutyáddal, amik nem igényelnek túl sok előkészületet vagy bonyolult felszerelést. Miközben ideális esetben a legjobb a kinti játék, ez nem mindig megvalósítható a rossz idő, az udvar vagy más rendelkezésre álló, kinti, kutyabarát terület hiánya miatt. Azonban sok játékkal bent is lehet játszani még akkor is, ha kutyád ilyenkor kevesebbet nyüzsöghet.  Az alábbiakban felsorolunk pár népszerű játékot, melyek közül néhány játszható bent és kint egyaránt.

A „Hozd vissza!” játék. Bármely kutyajátéklista hiányos lenne, ha nem szerepelne benne a klasszikus „Hozd vissza!” játékot. A játék lényege, hogy eldobsz egy labdát vagy valamilyen más, a kutyádnak is tetsző, számára is biztonságos tárgyat valamilyen távolságra, majd megkéred, hogy szerezze vissza. Míg a klasszikus játék egyszerűnek tűnik, nem minden kutya érti meg ösztönösen, hogy azt szeretnéd, hogy vegye fel a labdát vagy az adott tárgyat, azonban azoknál a kutyáknál, akik ezt rögtön megértik, a kihívás gyakran a labda visszaadásában rejlik. Ahhoz, hogy játszhassátok a „Hozd vissza!” játékot, kutyádnak először meg kell tanulna az alapvető „Ereszd!” vezényszót. Ha kutyád már hajlandó megszerezni a labdát, majd odaadni azt Neked, akkor a „Hozd vissza!” játék órákon át tartó szórakozás és mozgási lehetőség lehet számára. Sok kutya tényleg szeret focizni.  Míg a „Hozd vissza!” játék egyértelműen szórakoztatóbb kint a szabadban, egy alternatív változatát lehet bent is játszani, ha nem dobod túl messzire a labdát és egy teljesen szabad területet választasz, ahol a kutyád zavartalanul mozoghat és nem futhat bele semmibe.

Bújócska: Ez egy remek játék, amit játszhatsz kutyáddal és akár más családtagoddal bent, a házban és kint, a szabadban egyaránt. Ha a házban játszotok, akkor kérd meg kölyökkutyádat, hogy maradjon a másik személlyel, amíg te elbújsz egy másik szobában. Azután hívd és amikor megtalál, gratulálj neki és jutalmazd meg sok-sok szeretettel és jutalomfalattal. Ez a játék kint, a szabadban is szórakoztató, mindössze arra ügyelj, hogy ne bújj el túl messze kutyádtól és győződj meg róla, hogy már megtanulta a „Marad!” és a „Gyere ide!” vezényszót. Ha a kutyád képes egy helyben maradni, amíg te elbújsz, akkor ketten is játszhattok bújócskát.

Frizbi: Ezt a gyakran izgalmas játékot legjobban kint, a szabadban lehet játszani. Néhány kutya rögtön megérti, hogy el kell kapnia és vissza kell adnia a frizbit, míg mások igényelhetnek némi tanítást. Először ismertesd meg a frizbivel úgy, hogy bátorítod arra, hogy vegye szájába. Ha a kutyád már bátran a szájába veszi, akkor tanítsd meg neki az „Add ide!” vezényszót és öleld meg vagy adj neki jutalomfalatot, ha visszahozza a frizbit. Azután gyakoroljatok: dobd el neki a frizbit nagyon közelre, ha elkapja, jutalmazd meg újra és fokozatosan dobd egyre messzebb a frizbit minden alkalommal. Ez nagyon szórakoztató és remek edzés is kutyád számára, ráadásul kellő lehetőséget kap a futkározásra és ugrándozásra, amíg gyakorolja a frizbi visszaszerzését. Mindenképpen kutyák számára készült frizbit vegyél, mert, ha embereknek tervezett frizbivel játszotok, barátod megsérülhet és előfordulhat, hogy nehéz lesz elkapnia a frizbit. Ez a játék sok helyet igényel és arról is érdemes meggyőződnöd, hogy nincsenek a közelben gyerekek, nehogy véletlenül eltalálj valakit.

Nyomkövető játékok: A kutyák hihetetlen szaglással jönnek a világra, aminek segítségével korábban a zsákmányt kutatták fel. Azonban manapság otthoni barátainknak nincsen lehetősége e lenyűgöző adottság kiaknázására. A nyomkövető játékok nagyszerű lehetőséget biztosítanak arra, hogy felébresszék kutyád e természetes ösztönét és szellemi kihívást jelentsenek számára játék közben. A „Rejtsd el!” egy egyszerű nyomkövető játék, mely során először megmutatsz egy tárgyat kutyádnak, amin rajta van az ő szaga vagy a te szagod (pl.: egy ruhadarab vagy az ő egyik játéka), majd elrejted valahol a ház körül, hogy kiszimatolja. Az első tárgy megtalálása legyen számára egyszerű, majd keress egyre nehezebben megtalálható rejtekhelyeket. Ha a kutyád megtalálja a tárgyat, akkor simogatással vagy jutalomfalattal megjutalmazhatod. Egy másik szórakoztató elfoglaltság a „Na melyik kezemben van?” játék. Mutasd meg egyik kezedben kutyádnak az egyik kedvenc játékát (amin szintén rajta van a szaga), majd engedd, hogy megszagolja. Azután rejtsd el a játékot az egyik kezedben, azonban mutasd a kutyádnak mindkét kezedet.  Kizárólag csak akkor mutasd meg neki a játékot, ha azt a kezedet szagolja ki, amelyikben a játék van.  Megpróbálhatsz elrejteni jutalomfalatot is egy, kettő vagy három pohár alatt. Ha a kutyád elméletben megérti a játékot, akkor megpróbálhatod összekeverni a poharakat, és a játék célja az lesz, hogy borítsa fel azt a poharat, ami alatt a jutalomfalat van. Ha tudod, próbáld meg elrejteni kutyád kedvenc játékát kint és biztasd arra, hogy keresse meg.

Akadálypálya: Ha kutyád szeret futkározni és ugrándozni, akkor állíts fel egy saját készítésű akadálypályát az udvarodon vagy vegyél egy kész, kutyád méretének és korának megfelelő agility berendezést. Saját készítésű opció: narancssárga jelzőkúpokat elhelyezve gyakorolhatjátok, hogy kedvenced szlalomozzon vagy egy gyerekeknek készült mászóalagút elég nagy lehet kutyád számára, hogy biztonságosan és kényelmesen átkússzon rajta. Otthon használható, professzionális agility felszerelés lehet: szlalomrudak, ugróakadályok, mászóalagútak és palánkok. Ez nem csupán jó mozgáslehetőség kutyádnak, hiszen az akadályok parancsra történő leküzdése különösen stimuláló számára. Néhány akadálytréning bent, a házban is gyakorolható.

Vizes játékok: Sok kutya szereti a vizet, különösen nyáron, amikor a hőmérséklet is emelkedik, szórakoztató lehet kutyád számára, ha egy vízpermetező vagy locsolócső alatt szaladgáltok át a kertben.  Élvezheti azt is, ha játékokat kell összeszedni a vízből, így ha, valamilyen tiszta vízterület közelében laktok, amiben kutyád biztonsággal tud úszni, akkor próbálj meg eldobni neki egy úsztatható kutyajátékot, amit azután vissza kell vinnie neked. Manapság az álló szörf vagy a kenuzás kutyával egyre népszerűbb sport. A kutyád élvezni fogja, hogy veled töltheti az időt a vízben és előfordulhat, hogy úszni is támad kedve. Adj rá kutya-mentőmellényt akkor is, ha biztos vagy benne, hogy jól úszik. Ha nem éltek víz közelében, azonban van udvar, akkor esetleg elgondolkozhatsz egy kutyamedence felállításán, amiben barátod szívesen pancsolna, különösen nyáron. Kutyád azonban mindig legyen felügyelet alatt, ha víz közelében vagy vízben van.

Kiruccanás a kutyaparkba: Az egyre négyszerűbb kutyaparkokban kutyád szabadon futkározhat póráz nélkül, amennyiben felügyelsz rá. A kutyaparkokban remek lehetőség adódik számára, hogy találkozzon más kutyákkal a mellett, hogy veled játszhat a szabadban. Azonban nem minden kutya érzi magát jól más kutyák közelében, illetve nem feltétlen áll készen más kutyákkal való találkozásra, ezért lassan kezdjétek el, és mielőtt levennéd róla a pórázt, győződj meg róla, hogy azonnal reagál a „Gyere ide!” vezényszóra. Néhány szakértő azt is javasolja, hogy vidd el a kutyát egy jó nagy sétára, mielőtt a kutyaparkba mentek, így lehetősége lesz felhasználni némi energiát, mielőtt egy rendkívül stimuláló környezetben kerülne. Néhány kutyaparkban kialakítanak speciális területeket vagy időszakokat kisebb termetű kutyák számára. Például, ha kutyád Yorkshire Terrier, Tacskó vagy Törpespicc, akkor előfordulhat, hogy nem áll készen arra, hogy olyan nagyobb kutyák közelében legyen, mint a Német Dog vagy akár egy Labrador.

A MEGFELELŐ JÁTÉK KIVÁLASZTÁSA

Sokféle kutyajáték kapható, amivel nem csak inspirálódhattok kutyáddal, hanem lefoglalhatod akkor is, ha egyedül van. Ha egy játék majdnem minden célnak megfelel, akkor nem lesz nehéz valami tartalmas dolgot kitalálnod kutyád számára. Általában az a legjobb, ha a kutyád testalkatának megfelelő méretű játékot választasz, vagyis a nagyobb játékok jobbak a nagyobb testű kutyáknak.  Azonban ne feledd, hogy a játék nem lehet olyan kicsi, hogy a kutya lenyelhesse vagy könnyen megfulladhasson tőle. A kutyák egyes életkorának is más és más játékok felelnek meg. Bizonyos rágójátékok például kifejezetten a fogzó kölyökkutyáknak készültek, míg más játékokat az idős kutyák öregedő fogához terveztek.  Ne feledkezz meg a kopottnak tűnő vagy törött játékok kicseréléséről és ne adj kutyádnak olyan gyerekjátékokat, amik veszélyesek lehetnek számára. A jó minőségű kutyajátékok olyan anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak az intenzív rágásnak is.  Íme néhány népszerű opció:

Fejtörő játékok: Ezek a játékok különböző formákban és méretekben kaphatóak, a kutya mentális képességeinek stimulálására tervezték őket, illetve az is céljuk, hogy ne unatkozzon, amikor egyedül van otthon. A legtöbb fejtörő játék valamilyen türelemjátékot igénylő etetőeszközt jelent, például egy jutalomfalattal megtölthető labdát, amin van egy állítható nyílás, így megszabhatod, hogy mekkora kihívást jelentsen kutyád számára a jutalomfalat megszerzése, vagy rugalmas gumijátékot is megtölthetsz jutalomfalattal. Egy másik fejtörő játék egy kirakós tábla, amin jutalomfalatokat rejtő nyílások és csúsztatható karikák vannak vagy egy plüss, aminek belsejében csipogó játékok vannak, amit kutyád megpróbálhat kiszedni.

Vízi játékok: Ha a kutyád szereti a vizet, akkor számos úsztatható játék kapható, amikkel órákig játszhattok „Hozd vissza!” játékot: úsztatható karikák, „kőutánzatok”, amiket te átugorhatsz, ő pedig visszahozhatja, kötéllel felszerelt gumijátékok, illetve vízzel megtölthető játékok, amikből a víz lassan kiszivárog rágás közben, így nagyszerű hűsítő lehet kutyád számára a nyári időszakban.

Rágható játékok: Valószínűleg már rájöttél, hogy a kutyáknak szükségük van a rágásra. Valójában a rágás szellemi és fizikai egészségük miatt fontos. A rágható táp nem lesz elég ösztöne kielégítésére, ez minden kutyánál természetes jelenség. Rengeteg tartós, úgynevezett „tönkretehetetlen” rágható játék kapható a piacon, azonban fontos, hogy olyan játékokat válassz, amik nem túl kemények kutyád fogainak és nem is túl puhák, hogy ne tudja könnyen tönkretenni. Arra is ügyelj, hogy elég nagy játékot válassz, hogy nehogy megfulladjon tőle.

Játékok, amikhez hozzábújhat vagy cipelhet: Sok kutya, különösen a fiatal kölyökkutyák, szeret játszani aludni egy „kabala takaróval” vagy kedvenc játékával vagy csak szeret ezzel a szájában mászkálni. Ez lehet egy póló, amit te hordasz vagy egy kifejezetten erre a célra tervezett játék. Azonban mindenképp olyat válassz, ami tartós és könnyen mosható.

Így, ha játékról van szó, akkor számtalan lehetőséged lesz, hogy ösztönözd kutyádat a gondolkodásra, elősegítsd szociális készségeinek fejlődését és növeld fizikai aktivitását, illetve egyszerűen, hogy jól szórakozzatok együtt. Ha barátod nem tűnik azonnal lelkesnek egy játék kapcsán, akkor ez ne vegye el a kedvedet. Elképzelhető, hogy időbe telik neki, hogy megtanuljon egy új játékot vagy megértse annak szabályait. Ilyen esetben tedd félre a játékot és vedd elő később vagy próbálkozz vele egy másik napon. Az is előfordulhat, hogy kutyádnak nem kifejezetten tetszik egy adott játék. Ilyen esetben bátran keres egy másik játékot, ami esetlegesen jobban illik adottságaihoz vagy hangulatához. Inkább előbb, mint utóbb, találnod kell egy játékot, ami tetszik majd neki, hogy órákon át tartó szórakozásban lehessen része, és az új eszközök segítségével is tartalmasabbá váljon kapcsolatotok.

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST