Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

MENNYIT KELL ALUDNIA A KISKUTYÁNAK?

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
MENNYIT KELL ALUDNIA A KISKUTYÁNAK?

A kiskutyád néhány perc alatt eleven és játékos rosszcsontból álomszuszékká változik? Ugrabugrál, majd egyszer csak elalszik, legyen bárhol? Ő a szundikálás bajnoka, főleg játék vagy séta után? Ha hiszed, ha nem, ez normális, a növésben lévő kölyökkutya 15-20 órát alszik egy nap. Habár ez túl soknak tűnik, ne feledd, hogy az újszülött kiskutyák a nap 90%-át átalusszák! Előfordulhat, hogy a kiskutyád olyan hirtelen képes elaludni, hogy előző pillanatban még éppen csinált valamit, például evett vagy játszott. Ez a hirtelen álmosság meglepő lehet, és normál esetben nincs ok aggodalomra. Főleg az első évben a kiskutya napi tevékenysége váltakozik a nagy energiájú, intenzív tevékenység (például futás, ugrálás, vadászat, rágcsálás, hogy csak néhányat említsünk a kölykök kedvenc tevékenységei közül) és a sok alvás és lustálkodás között. Minél aktívabb egy kiskutya, annál több alvásra van szüksége. Ahogy nő, majd egyre kevesebb alvásra lesz szüksége. De a felnőtt kutyák is sokat alszanak, az idejük 50-65%-át alvással töltik. Ezért a legjobb, ha hagyod a kiskutyát aludni! Tanácsaink segítségével pedig biztosíthatod számára a minőségi alvást, amely segítségével boldog és egészséges felnőtté cseperedik.

HOL ALUDJON A KISKUTYÁM?

Mostanra azt gondolhatod, hogy szőrös barátod egy igazán szerencsés kutya! Mennyire jó, hogy képes bárhol és bármikor aludni? De valójában többet gondolkodsz azon, hogy milyen sok mindent tanul egyik napról a másikra. A világ felfedezése egyszerre nagyon izgalmas és fárasztó a kiskutyának; annál is inkább, mert nem feltétlenül ismeri fel, amikor elfárad. Azonban van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy segíts a kiskutyádnak a minőségi pihenés biztosításában, hogy felkészülhessen a következő kalandjára.

  • Tedd lehetővé, hogy kényelmesen tudjon aludni a saját fekhelyén. A helye legyen kényelmes, mosható takarókkal vagy párnákkal, és legyen benne elegendő helye, hogy kinyújtózhasson. 
  • A fekhelyét tedd a ház csendes pontjára, ahol a jövő-menő emberek nem zavarják. Ha vannak gyerekek, akkor emlékeztesd őket, hogy hagyják nyugodtan pihenni a kutyust.
  • Ha kiválasztottál egy helyet a fekhelyének, lehetőleg ne változtasd meg.
  • Éjszaka aludjon sötét szobában. De ne feledd, hogy a sötét vagy az egyedüllét ijesztő lehet az újonnan érkezett kiskutyának. Adj neki egy ruhadarabot, hogy hozzábújhasson. A szagod meg fogja nyugtatni.
  • Ha a kiskutya álmosnak tűnik, bátorítsd, hogy menjen a saját fekhelyére ahelyett, hogy ott heveredne le, ahol éppen van.
  • Az aktív időszakokat követően biztosíts lehetőséget a kiskutyának, hogy a saját fekhelyén pihenhessen.

MIÉRT OLYAN FONTOS AZ ALVÁS A KISKUTYÁNAK?

Az alvás alapvető fontosságú, hogy a kiskutyából egészséges felnőtt kutya váljon. Minden porcikája az agyától az izmain át a központi idegrendszeréig hihetetlenül gyorsan fejlődik. Az alvás során tud feltöltődni energiával, amit a növekedés során felhasznál. A kiskutyád folyamatosan fedezi fel a világot és tanul új dolgokat. Az alvás fontos eleme a kiskutya tanulási képességének. Lehetővé teszi, hogy feldolgozza és magáévá tegye a számtalan élményt, amely ébren éri.

KISKUTYA ALVÁSI SZOKÁSAINAK MEGÉRTÉSE

Ha megfigyeled a kutyust alvás közben, észreveheted, hogy a légzése néha szabálytalan. Még ha a szemhéja csukva is van, a szeme gyorsan mozog alatta. Valójában a kutyák alvásának két fázisa van: a mély alvás (néha „lassú alvásnak” is hívják) és a paradox vagy REM alvás (ilyenkor történik a gyors szemmozgás). Mély alvás közben, ami az alvási ciklus kb. 70%-át teszi ki, a kiskutya agyi tevékenysége lelassul, miközben az izmai feszesek maradnak. A paradox alvás közben az agyi aktivitás intenzív, előfordul, hogy a kutya összerándul, csóválja a farkát vagy úgy tűnik, minta helyben futna. Előfordulhat, hogy ugat, vonyít vagy nyüszög, miközben valójában alszik. Azt gondolják, hogy a kutyák álmodnak a paradox fázis közben, de nem tudjuk, hogy miről álmodhatnak.

Szó ami szó, a legjobb ha nem ébreszted fel a kiskutyát, amikor alszik, hacsak valamilyen okból nem szükséges. Ne feledd, hogy semmi nem jobb, mint a jó éjszakai alvás, napközbeni fizikai aktivitással, megfelelő étrenddel és gyakori alvással kiegészítve, így tehetünk a legjobbat kiskutyánknak! 

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST