Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

A MACSKATARTÁSSAL KAPCSOLATOS EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
A MACSKATARTÁSSAL KAPCSOLATOS EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK

Leonardo da Vinci egyszer a következőt mondta: „A legkisebb termetű macskaféle egy valóságos mestermű.” Vajon ez lehet az egyik oka annak, hogy ennyire vágyunk arra, hogy az otthonunkban legalább egy macska is éljen, akiről gondoskodhatunk? A macskáddal vagy macskáiddal ápolt kapcsolatod éppen olyan egyedi, mint bármelyik művészeti mesterművel való kapcsolatod. A műalkotáshoz hasonlóan pedig macskáid is különböző kapcsolatot ápolhatnak különböző személyekkel, és olyan titkokat őrizhetnek, amelyeket maguktól talán nem szeretnének felfedni. A WALTHAM Centre for Pet Nutrition (Kisállat-táplálási központ) munkatársai szerették volna megfigyelni, hogy milyen előnyökkel járhat a macskatartás, ezért tudományos kutatást végeztek a háziállatok és a gazdáik közötti kapcsolatra, valamint az ilyen kapcsolat által kínált előnyökre vonatkozóan1 .

A közismertebb előnyök mellett (például: a macskák nyugodt és szeretetteljes jelenléte, a játékos és huncut természetük, a csendes megfigyelésre való készségük, a gyengéd és léleksimogató dorombolásuk stb.) a WALTHAM® kutatási eredményeiből a következő 4 fő érv emelhető ki a macskatartás mellett:

 • JOBB HANGULAT:

  Leendő macskagazdiként észreveheted majd, hogy macskád milyen kedvező hatással lehet a hangulatodra. Bundás barátaink már a jelenlétükkel és a szeretetteljes viselkedésükkel képesek megnyugtatni minket. Különösen a nők számoltak be arról, hogy a macskák jelenlétében kevésbé érezték magányosnak magukat2.

 • ERŐS SZÍV:

  A statisztikák szerint a macskagazdiknál – az életkoruktól függetlenül – 37%-kal kisebb egy esetleges szívrohamnak az esélye3 . A számok magukért beszélnek!

 • JOBB EGÉSZSÉG:

  :A magányosság érzetének a csökkenése mellett a statisztikák azt is sugallják, hogy egy idősebb felnőtt személy esetében egy háziállat már a jelenlétével is akár 15%-kal csökkentheti a háziorvosnál tett látogatások számát4 . Ez aztán mérhető különbség! Ez pedig kétféle előnyt is kínál: egyfelől javulhat az idősebb személy egészsége és közérzete, másrészt a közegészségügyi rendszerben kevesebb pénzt kell fordítani egészségügyi ellátásra. Ez pedig már a társadalom szélesebb rétegét is kedvezően érinti!

 • A GYERMEKEK KÍVÁNCSISÁGÁNAK A STIMULÁLÁSA:

  A macskák erősebb érdeklődést váltanak ki a gyermekekből a természet egészként való megfigyelése iránt. Friss tanulmányok szerint egy gyermek és a macskája közötti szoros kapcsolat még az adott gyermek és a testvére vagy testvérei közötti kapcsolatnál is szorosabb lehet. A macskák tényleg családtaggá válnak!

 

Ahogyan láthatod, a macskák vitathatatlanul kedvező hatással vannak az egészségedre!

 • 1A WALTHAM Centre for Pet Nutrition (Kisállat-táplálási központ). https://www.waltham.com/waltham-research/hai-research/
 • 2Turner DC, Rieger, G. & Gygax, L. Spouses and cats and their effects on human mood (Házastársak és macskák, valamint a macskák hatása az emberi hangulatra). Anthrozoos: A Multidisciplinary Journal of The Interactions of People & Animals (Több tudományágat átfogó folyóirat az emberek és az állatok közötti kapcsolatról) 2003;16(3):213-28
 • 3Qureschi & al. (2009). Cat ownership and the Risk of Fatal Cardiovascular Diseases. Results from the second national Health and Nutrition examination Study Mortality Follow-up Study (A macskatartás, valamint a halálos szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kockázat közötti kapcsolat. A második nemzeti egészségügyi és táplálkozási vizsgálati tanulmányhoz kapcsolódó, elhalálozási arányt vizsgáló utótanulmány eredményei). J. Vasc. Interv. Neurol.2009 Jan:2 (1): 132-135.
 • 4B. Headey and M. M. Grabka (2007). Pets and human health in Germany and Australia: National longitudinal results (A háziállatok, valamint az emberi egészség közötti kapcsolat Németországban és Ausztráliában: Nemzeti longitudinális eredmények). Social Indicators Research (Szociális indikátorok segítségével végzett kutatások) (2007) 80: 297–311.

 

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST