Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

HOGYAN AKADÁLYOZHATOM MEG, HOGY KEDVENCEM ROSSZUL LEGYEN AUTÓZÁSKOR?

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
HOGYAN AKADÁLYOZHATOM MEG, HOGY KEDVENCEM ROSSZUL LEGYEN AUTÓZÁSKOR?

A kutyáddal vagy macskáddal töltött közös autóút öröm is lehet, azonban az utazási betegségtől szenvedő kedvenceknél a szórakozásból gyorsan lehet kellemetlen élmény.

Viszont akkor, hogyan akadályozhatod meg, hogy kedvenced rosszul legyen autózáskor?

Először is nézzük meg, mi okozza a kutyák és macskák rosszullétét, majd térjünk át néhány megelőzési stratégiára.

MIÉRT LESZNEK ROSSZUL AZ ÁLLATOK AUTÓZÁSKOR?

A kutyák és macskák utazási betegségének fő oka ugyanaz, mint az embereknél. Ez az az érzés, hogy amit látunk a szemünkkel, az különbözik attól, amit a belső fülünkkel érzékelünk. (A belső fül a fülünk legbelső része - egy rendkívül érzékeny terület, amely a hallásért és az egyensúlyért felelős).

Ahogy a gyerekek hajlamosabbak rosszul lenni autózáskor, ugyanúgy a fiatalabb kutyáknál és macskáknál is gyakoribb ez a jelenség. Ennek oka talán az, hogy belső fülük szerkezete még nem teljesen fejlődött ki, azonban okozhatja a kevés utazási tapasztalat. A fiatalabb kedvencek nincsenek hozzászokva az autóhoz és ahhoz, hogy szemük és belső fülük különböző jeleket küld agyuk felé.

A másik ok, amiért a kutyák és macskák rosszul vannak autózáskor, érzelmi lehet. Ha kölyökkutyaként vagy kölyökmacskaként lennének rosszul autózáskor, akkor valószínűleg automatikusan társítanák az autót a rosszulléthez - ami még több rosszulléthez vezetne - vagy, ha az autóutat csak az állatorvosi látogatásokkal kapcsolnák össze, akkor valószínűleg szoronganának. Ez a szorongás megnyilvánulhat autózáskor előforduló rosszullétben.

HOGYAN AKADÁLYOZD MEG, HOGY KEDVENCED ROSSZUL LEGYEN AUTÓZÁSKOR

Szerencsére számos stratégia segíthet, hogy megakadályozd kedvenced autózáskor előforduló rosszullétét, így a hosszú és rövid utak is sokkal élvezetesebbek lehetnek mindkettőtök számára.

 1. KEZDJÉTEK EL MINÉL ELŐBB

  Először is, a legjobb, amit tehetsz kedvenced számára az az, hogy sok autós élményt adsz neki fiatal korában attól kezdve, hogy befogadod őt. Némi pozitív megerősítéssel megtanulja, hogy az autóút rengeteg szórakoztató kalandot jelentenek a jövőben.

  Kezdjétek rövid utakkal olyan célállomásokkal, amik kedvenced számára is szórakoztatóak, pl.: parkok vagy barátok meglátogatása. Mindig ösztönözd kedvencedet és erősítsd meg a pozitív élményt szeretettel, játékokkal, kedvenc játékával és akár jutalomfalattal.

  Legyél türelmes, amíg kedvenced elsajátítja ezt az új készséget. Sok mindent meg kell szokniuk – új környezeteket, új szagokat, új zajokat és új rezgéseket. Azonban időráfordítással és türelemmel kedvenced a szórakozáshoz fogja társítani az autót és hamarosan hosszabb utakra is elmehettek.

 2. TEDD KÉNYELMESSÉ

  A kutyáknak és macskáknak célszerű olyan szállító boxokban utazniuk, amik biztonságosan vannak rögzítve az autó hátsó üléséhez vagy a vonatkocsi hátsó részében.

  A kutyákat egy lakókocsi hátuljában szállító box nélkül is lehet szállítani, ha van kutyavédő rács vagy védőrács. Amennyiben a hátsó ülésre tesszük őket, akkor egy hámmal vagy biztonsági övvel rögzíteni kell őket.

  Ha kutyád van, akkor annak ellenére, hogy szállítod, úgy alakítsd ki a helyét, hogy menetirányban ülhessen. Ezzel érzékelhetik, hogy előrefelé haladnak, így pedig csökken a zavar a szemük által látottak és a belső fülük által az agy felé küldött jelek között.

  A macskáknál nem szabad megfeledkezni arról, hogy nagyon érzékenyek az új környezetekre és élményekre, ezért valójában őket jobb nem kocsiban szállítani, ha megoldható a dolog. Amennyiben mégis szükséges az autóban való szállításuk, akkor tégy meg néhány óvintézkedést, hogy kényelmesebb legyen számukra az út.

  Az út előtt először is gondoskodj róla, hogy nagyon jól ismerjék szállító boxukat. Permetezd be a ketrecet némi szintetikus macskahormonnal az utazás előtti napon, majd tedd a ketrecbe macskád egyik otthoni takaróját és az egyik kedvenc játékát.

  Az utazás során nagyon figyelj rá és gondoskodj kényelméről.

  Amennyire lehet, arra is ügyelj, hogy legyen csend és nyugalom az autóban. Kerüld a hangos zenét és a hangos beszédet.

 3. CSAK EGY KÖNNYŰ ÉTKEZÉS UTAZÁS ELŐTT

  Ha autóútra mentek, akkor próbáld meg ne megetetni kutyádat maximum 6-8 órával az út előtt, macskádat pedig maximum 2 órával korábban. Így segítesz neki, hogy ne legyen gyomorpanasza.

  (forrás: http://dogtime.com/dog-health/general/20607-canine-car-sickness-what-to-do-about-it)

 4. VOND EL A FIGYELMÉT

  Ha megoldható, akkor valaki üljön kedvenced mellett, hogy figyeljen rá az autóút során (sokkal többet ér, mint beszélni hozzá, takarítani utána és figyelni, hogy van-e szüksége szünetre). Nagyszerű módja lehet kedvenced figyelmének elvonására és a szorongás csökkentésére.

  Az is segíthet, ha valami otthoni tárgyat elhelyezel a ketrecben – a kedvenc játékát vagy takaróját – bármi, ami megnyugtatja és amire az autóút helyett koncentrálhat. Az autóút megkezdése előtt tegyetek egy nagyobb sétát, mert, ha egy kicsit fáradt, akkor sokkal valószínűbb, hogy aludni fog az út során – ez optimális az első út alkalmával.

 5. GYAKRAN ÁLLJATOK MEG

  Tartsatok szünetet mindkettőtök számára legalább két óránként.

  A gyakoribb szünetek különösen a kutyáknak tesznek jót. Nem csak az autózást szüneteltetik, hanem elvégezhetik a dolgukat, kinyújtózhatnak és felfedezhetnek némi új területet is.

  A macskák általában stresszesek új környezetben, ezért, ha szünetet tartotok és kiveszed a szállító boxból, akkor jobb, ha a kocsiban marad.

  Soha ne hagyd a macskádat vagy a kutyádat egyedül a kocsiban, sem árnyékban, sem nyitott ablakokkal. A kocsiban nagyon gyorsan emelkedik a hőmérséklet még borús napokon is, így kedvenced hőgutát kaphat.

 6. GYÓGYSZER ALKALMAZÁSA

  Ahogy az embereknél is, a háziállatoknál is vannak olyan gyógyszerek, amik segíthetnek az autózáskor előforduló rosszullét során.

  Konzultálj háziorvosoddal, felírhat olyan gyógyszert, ami segít az háziállatok utazási betegségének és szorongásának kezelésében.

  A fent említett szintetikus hormonok különösen nyugtató hatással lehetnek a macskákra és segíthetnek nekik hozzászokni az új környezethez.

  Az autózáskor fellépő rosszullét nem kellemes élmény, azonban egyszerű gesztusokkal és óvintézkedésekkel kényelmessé teheted kedvenced számára a következő utat.

  Legyél türelmes, koncentrálj a pozitív megerősítésre és szükség esetén alkalmazz gyógyszert. Kedvenced (különösen, ha kutyád van) hamarosan alig fogja várni a következő nagy kalandotokat.

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST