Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

MENNYI ALVÁSRA VAN SZÜKSÉGE A KÖLYÖKMACSKÁMNAK?

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
MENNYI ALVÁSRA VAN SZÜKSÉGE A KÖLYÖKMACSKÁMNAK?

A felnőtt macskák naponta átlagosan 18 órát alszanak, a kölyökmacskák pedig még ennél is többet! Ha most fogadtál új kölyökmacskát az otthonodba, vagy kis porontyokat nevelsz, akkor talán felmerülhetett benned a kérdés, hogy mennyi alvásra van szükségük. Ha szeretnél gondoskodni róla, hogy kölyökmacskáid jól aludhassanak, akkor biztosíts számukra védett, meleg, kényelmes és csendes alvóhelyet. A megfelelő táplálkozás mellett az alvás is alapvető fontosságú tényező a kölyökmacskák agyának, idegrendszerének, izmainak és csontjainak a fejlődéséhez. A macskák alvási ritmusa és időtartama egyfelől a koruktól, másfelől a beállítottságuktól és az életmódjuktól is függ: minél aktívabb életet élnek, annál több alvásra van szükségük.

ÚJSZÜLÖTT KISMACSKA ALVÁSI MINTÁJA

Ahogyan a kölyökmacskád kezd felnőni, az érzékszervei elkezdenek fejlődni, valamint így fokozatosan egyre aktívabb lesz, és egyre kevesebbet fog aludni. Alvási idejében megjelenik egy új, mély fázis (a szaknyelvben lassúalvásként vagy nem REM-fázisként is szoktak hivatkozni rá), amikor a macska teljesen ellazul és lassan lélegzik. Ez a fázis váltakozik a „könnyű” REM-fázissal. Az így keletkező ciklust „alvási menet”-nek hívjuk. Ahogyan az alvásidőben, az ébredési fázisok között megjelennek az alvási menetek, kölyökmacskád fokozatosan áttér a tipikus többfázisú alvásra1 .

Kölyökmacskád háromhetesen elkezd önállóan aludni. Ilyenkor már hosszabban tartó mélyalvási fázisok segítségével piheni ki a fáradalmakat. A kölyökmacskád várhatóan oldalra vagy hasra fekve alszik majd. Az idő előrehaladtával egyre bátrabb lesz, és elkezdi felfedezni a környezetét. Macskabarátod ugrálás, mászás, paskolás és kaparás segítségével ismerkedik a környezetével (érdemes a bútoraidra és a függönyeidre odafigyelni). Ezek az ösztönös cselekedetek nagyon stimuláló hatással vannak a kölyökmacskákra, és sok energiát vesznek igénybe, amelyet az alvás során pótolni kell.

A kölyökmacskák kéthónapos koruktól – a felnőtt társaikhoz hasonlóan – átlagosan már „csak” napi 18 órát alszanak. Az alvási ciklusuk ekkor két részre osztható: a körülbelül 20–25 perces mélyalvási fázist egy körülbelül 5 perces paradoxális (REM-)fázis követi. A macskák ez utóbbi fázis során szoktak álmodni. A kölyökmacskák ekkor már önállóan alszanak, gyakran egy meleg, napos, kényelmes, magasan fekvő helyen.

MIÉRT OLYAN AKTÍV A KÖLYÖKMACSKÁM ÉJSZAKA?

Megfigyelheted, hogy kölyökmacskád néha akkor kuporodik össze egy kis szundikáláshoz, amikor Te éppen ébredezel és készülsz a napra. Ennek oka az, hogy a macskák szürkületi állatok, vagyis jellemzően alkonyatkor és/vagy hajnalban a legaktívabbak. Ahogyan a vadon élő, nagytestű rokonaik általában a nap ezen részeiben vadásznak, míg napközben alszanak, biológiailag még a lakásban élő macskák is erre vannak programozva. Mindazonáltal a macskák meglehetősen alkalmazkodóak, különösen akkor, ha szoros érzelmi köteléket ápolsz velük. Ha hajnalban próbál Téged keltegetni, akkor erről úgy szoktathatod le, hogy napközben több mozgáslehetőséget biztosítasz a számára. Napi környezetét stimuláló játékok segítségével teheted eseménydúsabbá. Ha a macska napközben aktívabb, akkor éjszaka valószínűleg többet fog aludni. Kipróbálhatod azt is, hogy közvetlenül lefekvés előtt játszol vele. Ha macskád még így is koránkelő típus, akkor a kávézás idejére ügyesen lekötheted a figyelmét egy interaktív etetőeszköz segítségével

ZÁRÁSUL PÁR HASZNOS TIPP

Tűnődtél már azon, hogy mi történhet a macskáddal, amikor alszik? A paradoxális fázis (más néven: REM-fázis) során úgy tűnhet, mintha kölyökmacskád ébren lenne. Ilyenkor a legapróbb neszre is felébredhet, hiszen annyira éberen alszik, hogy szinte bármelyik pillanatban készen áll a futásra, a paskolásra (zsákmányra való lecsapásra) vagy az ugrásra. Ilyenkor egyrészt a ragadozó, másrészt a védekező ösztönök dolgoznak benne.

  • Gondoskodj róla, hogy csendes helyen alhasson, hiszen az egészsége és a közérzete szempontjából nagyon fontos, hogy mély, pihentető alvásban legyen része.
  • Lehetőleg még akkor se ébreszd fel kölyökmacskádat, ha esetleg rövidebb, halk hangokat ad ki alvás közben. A tudósok úgy vélik, hogy a macskák ilyenkor álmodnak. Az azonban még rejtély, hogy miről álmodhatnak. Talán arról, hogy a kedvenc játékukat üldözik!!

 

Bár a stimulálás és a testmozgás kedvező hatással van a szellemi és a fizikai közérzetre , kérjük, hogy ügyelj rá, hogy kölyökmacskád nyugodtan és pihentetően alhasson napközben. Amikor együtt játszotok, akkor erősödhet az érzelmi kötelék közöttetek. Amikor pedig ő alszik, akkor próbáld kitalálni, hogy miről álmodhat!

 

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST