Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

POZITÍV TANULÁS: A KEDVENCED ÉS A KÖZTED LÉVŐ KAPCSOLAT ELMÉLYÍTÉSE

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
POZITÍV TANULÁS: A KEDVENCED ÉS A KÖZTED LÉVŐ KAPCSOLAT ELMÉLYÍTÉSE

A kedvencekkel kialakított kapcsolat mélysége és erőssége egész életünket megváltoztathatja. Elsősorban azért lesznek életünk részei, mert ilyen mély kapcsolatokra vágyunk.

Ezek a kapcsolatok a kedvencünkkel megosztott életünk során folyamatosan fejlődnek és számos nagyszerű előnnyel járhatnak.

A legtöbb kisállat gazdi annyira közel áll kedvencéhez, hogy „családtagnak” tekinti. Ráadásul az érzelmi kapcsolaton túl a tapasztalatok szerint a kisállat gazdiknál csökken a stressz, egészségesebb életet élnek és a kedvencek hozzájárulnak a gyermekek kognitív és nyelvi fejlődéséhez. (A terápiás kutyák hatása a kisgyermekek tanulására és közérzetére az osztálytermekben és a kórházakban+ hivatkozás a Waltham tanulmányra)

Akkor van bármilyen módja annak, hogy elmélyítsd a kedvenced és a közted lévő kapcsolatot?

KEDVENCED MEGÉRTÉSE

Minél jobban megérted kedvencedet – pszichológiájukat és a fiziológiájukat – annál jobb lesz a kapcsolatod vele és pozitívan tudsz vele kommunikálni.

KEDVENCED HÁROM RÉSZBŐL AGYÁNAK ÁTLÁTÁSA

Először is fontos, hogy átlásd kedvenced agyának felépítését. Mint minden emlős (minket is beleértve), kutyád vagy macskád agyának is három része van: a neokortex, a limbikus rendszer és a „hüllő” agy.

Az emlős agyában a neokortex felelős az olyan „magasabb rendű” gondolkodásért, mint a problémamegoldás, a térérzékelés és a tudatos gondolatok.

A limbikus rendszer felelős olyan dolgokért, mint az érzelmek, motiváció, tanulás és emlékek...

A „hüllő” agy (az agytörzs) az emlős agyának primitív és ösztönös része. Elsősorban a túlélési ösztönért felelős, például a „Küzdj, vagy menekülj!” reakcióért.

A neokortex rész erősen fejlett. Legtöbbünk stresszes vagy ijesztő helyzetben is képes elemezni a helyzetet és indokolt, átgondolt módon reagálni.

Az olyan állatoknál azonban, mint a macskák és a kutyák azonban, a neokortex sokkal kisebb. Stresszes helyzetben nagy valószínűséggel közvetlenül „hüllő” agyuk reagál, vagyis a „Küzdj, vagy menekülj!” reakció aktiválódik.

POZITÍV LÉPÉSEK A TANULÁS FELÉ

Fontos számunkra, hogy megértsük, ha kedvenceinkkel foglalkozunk és stresszes vagy ijesztő helyzetben vannak (ezért pedig „hüllő” agyuk reagál), akkor nem férnek hozzá a neokortexhez vagy limbikus rendszereikhez.

Ez azt jelenti, hogy ebben az állapotban nem tudnak tudatosan gondolkodni és főként nem tudnak megtanulni semmit. Ezen a ponton csak a túlélés érdekli őket.

Tehát, ha agresszívan vagy erőszakosan megbüntetünk vagy leszidunk egy állatot az akaratlan viselkedéséért – ami egy stresszes helyzet egy háziállat számára –, akkor nem tudunk kapcsolatot kialakítani velük és nem tudják megőrizni az általunk átadott tudást.

Azonban, ha pozitív, nyugodt és szeretetteljes módon állunk hozzá kedvencünkhöz, akkor nyugodtak és békések maradnak, és nagyobb valószínűséggel férnek hozzá agyuk neokortex részéhez és limbikus rendszeréhez, így pedig képesek lesznek kapcsolatot kialakítani velünk és új információkat elsajátítani. 

Ez a megközelítés lehetővé teszi a gazdiknak és a kedvenceknek, hogy áttérjenek a hagyományos „jutalmazás és büntetés” oktatásról egy olyan módszerre, ami sokkal inkább épül a kölcsönös megértésre, együttműködésre, kiegyensúlyozott együttélésre és, ami a legfontosabb, a szeretetre.

A POZITÍV KOMMUNIKÁCIÓ ELŐNYEI A GAZDIK ÉS A KEDVENCEK SZÁMÁRA

E tanulási és nevelési szemléletmód mind a gazdik, mind a kedvencek számára előnyökkel jár.

Ezzel a pozitív, kedves megközelítéssel a kedvencek úgy érzik, jobban szeretik és támogatják őket. Gyorsabban tanulnak és jobban elraktározzák az információkat. Megértik, hogy mit várunk tőlük. A család részének, megértettnek és megbecsültnek érzik magukat. Gyakran lesz nagyobb az önbizalmuk, kíváncsiak lesznek és nyitottak a változásra. Zárkózottból nyitottá válnak, a velük való kapcsolat sokkal szorosabbá válik, önbizalomhiányuk magabiztossággá fejlődik és a félelem helyett az öröm dominál életükben.

A gazdik talán még több előnyre tehetnek szert. Sokkal valószínűbb, hogy kedvencük az általuk kívánt módon fog viselkedni, ráadásul sokkal természetesebb nyugodtabb állapotba kerülnek. A gazdik koncentrálhatnak a kedvencükkel való együttérzésre és kedvencük megértésére. Szabadon kimutathatják szeretetüket és érzelmeiket. A jelenben maradhatnak és élvezhetik a kedvencükkel kialakított kapcsolatot. Azt a kapcsolatot, ami folyamatos gondoskodással és pozitivitással tovább mélyülhet.

Ha megnézzük a kedvencükkel kialakított, igazán mély kapcsolat hatásait, akkor láthatjuk, hogy ennek az erős kapcsolatnak az előnyei sokkal többet jelenthetnek egy emberi és egy állat között létrejött kapcsolatnál.

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST