Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

ÚJ MACSKA BEFOGADÁSA

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
ÚJ MACSKA BEFOGADÁSA

Egy új macska befogadása érzelmes és izgalmas élmény lehet számodra és új családtagod számára egyaránt. Talán aggódsz egy kicsit amiatt, hogy új macskád miként fogja megszokni az ismeretlen környezetet és az új arcokat. Hozzád hasonlóan új bundás barátodnál is előfordulhat némi szorongás a költözés kapcsán, ez azonban normális mértékig természetes reakció a részéről. Ha felkészülsz erre az örömteli alkalomra, akkor macskáddal már az első naptól nyugodtabb körülmények között élvezhetitek egymás társaságát. Ebben a cikkben gyakorlati tanácsokkal próbálunk segíteni Neked abban, hogy az érkezés új macskád számára és számodra is pozitív élmény lehessen.

HOGYAN SEGÍTHETSZ ÚJ MACSKÁDNAK OTTHON ÉREZNI MAGÁT?

Egy új macska befogadása során a hangsúly a felkészülésen van. Az első lépés egy takaros és biztonságérzetet tápláló otthon kialakítása. A következő egyszerű irányelvek betartásával segíthetsz új családtagodnak, hogy kényelmesen és biztonságban érezze magát a nagy napon, valamint „macskaálló”-vá és macskád számára biztonságossá teheted a lakásodat.

ELŐKÉSZÜLET: TAKAROS OTTHON…

Először is vásárolj új családtagod számára olyan edényeket, amelyekből kizárólag ő fog enni, illetve inni. Ha lehetséges, akkor kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült edényeket válassz. Az edények helyét gondosan válaszd ki. Ha étrendváltás szükséges, akkor egy hét alatt fokozatosan átállhatsz a korábbi étrendjéről az új étrendjére.

Ezt követően helyezz el a lakásban annyi macskaalmot, ahány macska a lakásodban élni fog. A megfelelő higiénia érdekében a macskaalmokat rendszeresen tisztítani kell. Az almokat az etetési, az alvási, valamint a játékra kijelölt területektől távol, olyan helyre kell tenni, ahol a macskák békésen és zavartalanul elvégezhetik a dolgukat.

Helyezz el a lakásban kaparófá(ka)t. Megéri! Így nemcsak magadat kímélheted meg új bútorok vásárlásától, hanem macskáidnak is segíthetsz koptatni a karmaikat, ami egy fontos tényező a számukra. Ez az óvintézkedés még hasznosabb lehet, ha több macskával osztod meg a lakásodat.

Ne felejts el macskáid számára megfelelő szőrápolási eszközöket vásárolni. Ha a macskáid szőrhosszának és -jellegének megfelelően hetente egyszer vagy kétszer megfésülöd a bundájukat, akkor ezzel megelőzheted a szőr csomósodását, valamint segíthetsz nekik abban, hogy kevesebb szőrt nyeljenek le, amikor tisztálkodnak.

Ha szeretnél segíteni macskabarátodnak, hogy könnyebben megszokja az új helyet, akkor ehhez hasznos segítséget nyújthatnak a szintetikus macskaferomonok. Ha naponta egyszer befújod a bútoraidat macskaferomonos spray-vel, akkor egyfelől segíthetsz macskáidnak nyugodtabban felfedezni az új környezetet, valamint hatékonyabban előzheted meg a területjelölő viselkedésüket. A macskaferomonok akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha több macskával osztod meg az otthonodat.

…ÉS BIZTONSÁGÉRZETET TÁPLÁLÓ KÖRNYEZET.

Távolíts el a lakásból minden olyan tárgyat vagy növényt, amely potenciálisan káros vagy mérgező lehet macskáid számára. Míg bizonyos anyagok értelemszerűen károsak a macskák egészségére (ideértve például a háztartási tisztítószereket), a csokoládéról, a teáról, a kávéról vagy néhány növényről (például a leanderről, a liliomfélékről, a mikulásvirágról, a filodendronról, a hortenziáról, a jácintról, a sárga nárciszról vagy a tulipánról) talán nem is feltételeznénk, hogy mérgező hatással lehetnek a macskákra.

Az elektromos kábeleket olyan helyre rejtsd el vagy olyan helyen vezesd el, ahol a macskák nem bírják megrágni őket! Ha sok kis játékot (például alufóliából készült kis golyócskákat) tartalmazó ingergazdag környezetet biztosítasz a macskáid részére, akkor hatékonyabban elvonhatod a figyelmüket a potenciálisan veszélyes tárgyakról vagy helyekről. Minden éles tárgyat és minden olyan tárgyat tégy el, amelyet a macskák esetlegesen megrághatnának, megnyalhatnának vagy tönkretehetnének. Macskáid biztonsága érdekében (leesés kockázata) ügyelj rá, hogy az ablakok ne maradjanak nyitva.

Javasoljuk, hogy esetleges sürgős helyzet esetére állatorvosod elérhetőségi adatait írd be a telefonodba. Rendszeresen járj el macskáiddal állatorvoshoz, hogy megkaphassák a megfelelő oltásokat és paraziták elleni kezeléseket, valamint, hogy a bőrük alá a nemzeti nyilvántartó rendszerben történő azonosításukra szolgáló mikrochipet ültethessenek be. Állatorvosod egy elsősegélycsomag összeállításában is segíthet Neked, hogy elővigyázatosságból mindig kéznél lehessenek az alapvető fontosságú gyógyászati eszközök, ideértve például némi szemöblögetésre szolgáló vizet, egy csipeszt, némi fültisztító oldatot, pár géz alapú kötszert stb.

ÚJ TÁRSAID HAZASZÁLLÍTÁSA

A hazautat kényelmesebbé teheted új barátaid számára azzal, ha macskaszállító dobozban szállítod őket. Ha az utazás előtt egy nappal összesen négy nyomásnyi szintetikus macskahormont permetezel a macskaszállító dobozra és annak a belsejébe, akkor macskáid valószínűleg nyugodtabban viselik majd a helyváltozást. Lehetőség szerint felülnyíló macskaszállító dobozokat válassz, hiszen azokba könnyebb beletenni a macskákat, illetve könnyebb őket kivenni belőlük.

A macskák esetleges kezdeti szorongása talán a régi gazdájuk illatát viselő régi játék vagy takaró segítségével is csökkenthető. Elvégre a macska kissé megrémülhet vagy nyugtalanná válhat az utazástól, a sok új szagtól, valamint az idegen hangoktól. Ha a macskáid ilyenkor nyávognak, az teljesen természetes reakció a részükről. Próbáld mérsékelni az őket érő ingereket, és ne ijedj meg.

AZ ELSŐ KÖZÖS NAP OTTHON

Megfelelő felkészülés hiányában az új macskák érkezése meglepően stresszes lehet a macskák számára és számodra egyaránt. Ne feledd, hogy bár Te és családtagjaid bizonyára nagyon izgatottak vagytok az új macskák érkezése kapcsán, a macskáknak a lehető legtöbb nyugalomra és biztonságérzetre van szükségük ezen az érzelemdús napon. A következő lépések segítségével megkönnyítheted az utazást, valamint mindnyájatok számára kellemes élménnyé teheted a találkozást.

A CSALÁDTAGOK BEMUTATÁSA A MACSKÁKNAK

Hazaérkezéskor tedd le a macskákat a macskaszállító dobozokban egy külön helyiségbe. Fokozatosan nyisd ki a helyiség ajtaját vagy ajtajait, hogy a macskák a saját tempójukban felfedezhessék az új környezetet. Habár a macskák a kíváncsi természetüknél fogva imádják a nyitott ajtókat, nem szabad őket az első napon elhalmozni ingerekkel.

Az új családtagokat fokozatosan mutasd be a többi családtagnak, esetlegesen ideértve a többi állatot is. Macskáidat az első pár napban érdemes magukra hagyni, hogy megszokhassák az új környezetet. Nem szabad rájuk erőltetni, hogy az első naptól mindenkivel barátkozzanak; helyette fokozatosan kell bemutatni őket a család többi tagjának.

Lehetőség szerint kíméld macskáidat a túlzott mértékű és/vagy stresszes zajoktól. Az ilyen hangok (különösen ideértve a háztartási gépek, például a porszívó, a fúrógép, a fűnyíró stb. hangjait) zavarhatják a macskákat, vagy akár feszültséget is kiválthatnak belőlük.

FINOM FALATOK ÉS JÁTÉK – KEZDŐDHET A KALAND

Az 5–7 napos tápváltási időszak után határozd meg a táplálékok megfelelő mennyiségét és jellegét (egy 4 kg-os macskának naponta átlagosan 50 g tápra van szüksége) az életkorukkal, az ivarossági állapotukkal (ivaros vagy ivartalanított) és az aktivitási szintjükkel összhangban.

A macskák notóriusan rossz ivók. Ebből kifolyólag gondoskodni kell róla, hogy macskáid bármikor tiszta és friss vizet ihassanak. Az iváshiány részbeni ellensúlyozására jó módszer lehet, ha macskáidat minden nap nedves eledelekkel is eteted. Egy 4 kg-os macskának naponta átlagosan 150 ml folyadékra van szüksége.

Mivel lehetne még segíteni nekik? Hát persze, a játékok! A játék kiváló módszer lehet a macskáiddal történő kommunikáláshoz. Vásárolhatsz nekik játékokat, vagy improvizálhatsz is (például egy rongydarab segítségével). A macskák gyakran maguk válogatják ki, hogy mivel szeretnének vagy éppen mivel nem szeretnének játszani. A játék során ideális esetben elmélyíthető a kapcsolat szeretett négylábú barátoddal. A játék a macskák szellemi stimulálásához és fizikai megmozgatásához is nagyon jó módszer, különösen a beltéri macskák esetében. Kellemes tréningezést és sok-sok türelmet kívánunk Neked!

Összefoglalva: ha a kezdetektől megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot és vizet biztosítasz a macskáid számára, akkor ezzel megkönnyítheted számukra az új környezet megszokását. Az alapvető táplálkozási szükségletek kielégítését követően azonban ne feledkezz meg róla, hogy a macskáknak nagyon sok figyelemre és játékidőre van szükségük. Tervezd be a játékidőt a napjaidba, és kezdj el olyan kapcsolatot kialakítani macskáiddal, amelyben a szeretet napról napra erősödhet!

 

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST