Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

MIKOR SZÁMÍT FELNŐTTNEK A KISCICÁM?

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
MIKOR SZÁMÍT FELNŐTTNEK A KISCICÁM?

EGYSZERRE EGY LÉPÉS: TARTS LÉPÉST A KISMACSKÁD VÁLTOZÓ IGÉNYEIVEL

Az elválasztástól idős koráig a kis szőrgombóc barátod számos fizikai és viselkedési változáson megy keresztül, amely egyéb változtatások mellett megváltoztatja táplálkozási szükségleteit is. A macska életében az egyik legfontosabb változás, hogy egy imádni való, ugráló kiscicából egy ugyanolyan szeretni való felnőtt macskává válik. Egy másik nagyon fontos változás egy macska életében az ivartalanítással jön el, mivel ezzel az étrendjében is változásnak kell bekövetkeznie: kevesebb kalóriabevitel formájában. Ezen változások során sokkal könnyebb lesz neked is és a macskádnak is, ha megérted, milyen változások előtt álltok. A felkészülésnek köszönhetően nyugodt maradhatsz, és biztos lehetsz benne, hogy szeretett társad egészséges és fitt marad minden életszakaszban.

MIKOR SZÁMÍT FELNŐTTNEK A KISCICÁM?

TÁPLÁLKOZÁSI IGÉNYEK ÉS ÉLETSZAKASZOK

Hat hónapos koráig a cicád nagyon gyorsan nő. A hatodik hónaptól ez a gyors fejlődés jelentősen lelassul. 12 hónaposan macskád még mindig kiscicának látszik és nagy valószínűséggel még mindig igazi bajkeverő. De valójában 9 és 12 hónapos kora között a legtöbb kismacska eléri a végső méretét. Egy éves korában már felnőttnek számít (még akkor is, ha még közel sem viselkedik úgy!).

 

TÁPLÁLKOZÁSI IGÉNYEK ÉS ÉLETMÓDBELI TÉNYEZŐ

Ahogy a kiscicád felnő, nagyon fontos, hogy lépést tarts változó szükségleteivel. A lelassult növekedés mellett a táplálkozási igényei bizonyos életmódbeli tényezőktől is függnek. Többek között ez lehet csökkent fizikai aktivitás attól függően, hogy a macska kijárhat-e a lakásból vagy sem, ivartalanítva van-e, egyedüli kedvenc-e vagy meg kell osztania az otthonát egy másik cicával vagy kutyával, amely miatt sokkal aktívabb lehet, mintha teljesen egyedül lenne. Például egy fiatal macskának, amelyik kijárhat a lakásból és néha játszik a többi házi kedvenccel, valószínűleg több kalóriára van szüksége, mint egy benti, egyedüli macskának, amelyiknek mozgásszegényebb az életmódja.

A KISMACSKA TÁPLÁLKOZÁSI IGÉNYEINEK MEGÉRTÉSE

Talán a macskád egész életen át tartó jólétéhez vezető első lépés az, hogy megértsd, hogyan és miért változnak át egy kiscica igényei egy felnőtt macska szükségleteivé. Kis gyomorkapacitásának köszönhetően az éhes kiscicának nem csupán napi többször (néha akár napi 18 alkalommal) kell ételt kapnia, hogy a gyomra teli legyen, ha szabadon mozoghat, hanem magas fehérje- és zsírtartalmú, kiegyensúlyozott ásványianyag-tartalmú eledelt kell kapnia, ami megfelel az energiaigényeinek. Végül is ahhoz, hogy felnőjön, ennie is kell!

Ráadásul, ahogy bizonyára tudod is, egy kismacskának nagyon sok az energiája! Az intenzív játékhoz, rosszalkodáshoz és a fejlődéshez kifejezetten fontos, hogy szőrmók barátod kiváló minőségű, táplálkozási szempontból teljes és kiegyensúlyozott eledelt kapjon. Ezzel egészséges alapot biztosíthatsz egész életére. Ezért általában azt ajánljuk, hogy tappancsos barátodat kifejezetten kismacskák táplálására kifejlesztett eledellel tápláld egy éves koráig.

AMIKOR FELNŐTTÉ VÁLIK, AZ ÉLETMÓDJA ÉS TÁPLÁLKOZÁSI IGÉNYEI IS MEGVÁLTOZNAK

Amikor cicád elérte a 6 hónapos kort, a nemi érettsége is igen gyorsan közeledik, egyesek ezt az időpontot tekintik a legideálisabbnak az ivartalanításra. Egészségügyi szempontból sok állatorvos a macska 4 és 6 hónapos kora közötti időszakot ajánlja az ivartalanítás elvégzésére. De arra fontos odafigyelni, hogy az ivartalanításnak vannak bizonyos következményei a macska étvágyára és anyagcseréjére nézve. Például egy ivartalanított macska másképpen égeti a kalóriákat, és . Előfordulhat, hogy hajlamosabb lesz a „kunyerálásra”, hogy megpróbálja kielégíteni ezt az új éhségét. Ezért döntő fontosságú, hogy az ivartalanítást követő, kicsit nehezebb 18 hetes időszakban még jobban odafigyelj a testsúlyára, és szigorúan ellenőrizd, hogy mennyi ételt eszik.

ÁTTÉRÉS KISMACSKÁKNAK VALÓ ELEDELRŐL FELNŐTT MACSKÁKNAK KÉSZÜLT ELEDELEKRE

A felnőtt macskáknak a csökkent aktivitásuk miatt kevesebb ételre van szükségük (igen, a látszólag hiperaktív szőrgombócod egyszer csak lenyugszik), és sokkal lassabban növekszenek, valamint ivartalanítás esetén az anyagcseréjük is lelassul. Ezért általánosságban egy éves korban a legjobb átváltani a kismacskáknak szánt eledelről a felnőtt macskaeledelre, amelyben kevesebb a fehérje és a zsír. De ivartalanítás esetén a felnőtt eledelre való átállás korábban javasolt, hat és tizenkét hónapos kor között az állatorvos tanácsa szerint, illetve akkor, ha a test növekedése befejeződött és ennek minden jele észlelhető. Minden a kiválasztott eledel tápanyagtartalmától függ (pl. recept kismacskáknak vagy ivartalanított kismacskáknak 6 és 12 hónapos kor között).

A ZÖKKENŐMENTES ÁTÁLLÁS MŰVÉSZETE

A kismacskáknak való eledelről a felnőtt eledelre való átállást fokozatosan és némi szervezéssel kell megvalósítani. A túl gyors átállás emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. A legjobb az 5-8 nap alatti átállás, mert ennyi idő alatt a macska hozzászokik az új étrendhez. Először kezdd egy kisebb adaggal, keverj 10% felnőtt eledelt a kismacska-táphoz. Két naponta növeld a felnőtt eledel arányát. Normál esetben a hetedik vagy nyolcadik napra az átállás teljesen megtörténik. Ha ezt eddig nem így csináltad, akkor ajánlatos a különböző ízű és állagú eledeleket (a száraz és nedves eledeleket is beleértve) ilyen módon bevezetni. Ezzel biztosíthatod azt is, hogy a cicád ne váljon válogatóssá. Mindemellett egyes macskák kifejezetten szeretik a változatosságot.

A FELNŐTT MACSKA TESTSÚLYÁNAK FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE

Ahogy a macskád egyre idősebb lesz, úgy lesz még fontosabb, hogy felnőtt macskáknak készült tápra álljatok át a testsúlyának kontrollálása érdekében. Az egészséges testsúly fenntartása érdekében megpróbálhatsz nedves eledelt adni a szárazeledel mellé. A nedves eledel előnye, hogy nagyobb benne a víztartalom, ami mindig jót tesz a macskának. Kipróbálhatsz interaktív etetőjátékokat is; ezek mentálisan is stimulálják a cicádat. Végül az egészséges testsúly fenntartásában nagy szerepe van a fizikai aktivitásnak, rendszeresen vond be valamilyen játékba macskajátékok segítségével.

AZ ALULTÁPLÁLT MACSKA

Miközben a legtöbben azért aggódunk, hogy a macskánk ne legyen túlsúlyos, ugyanolyan fontos azt is biztosítani, hogy ne legyen alultáplált. Ha a felnőtt macskád kissé vékonynak tűnik, vagy hirtelen elutasítja az ételt, azt ajánljuk, keresd fel az állatorvosodat. A súlyvesztés egészségügyi problémákat jelezhet, vagy annak jele is lehet, hogy a macska táplálkozási igényei nincsenek kielégítve megfelelően. Az állatorvos ajánlhat étrendbeli változtatást, amelyet követni kell. Az elválasztás után ajánlott féregteleníteni a cicát, hogy a bélben lakó paraziták okozta növekedési problémák megelőzhetők legyenek. A féregtelenítés gyakoriságával kapcsolatban kérd ki az állatorvos véleményét.

TÉNYLEG MEGÉRI OPTIMÁLISAN TÁPLÁLNI A CICÁDAT!

Tehát ahogy láthatod is, a cica felnevelésének nem kell keménynek lennie a cica, vagy stresszesnek lennie a Te számodra, ha megérted, hogy a kiscicád milyen fizikai és/vagy viselkedésbeli változásokon megy át, amikor rövid idő alatt felnőtté válik. Különösen fontos, hogy ne becsüljük alá a megfelelő táplálás kulcsfontosságú szerepét a kismacska fejlődésében. Minél hamarabb alakítasz ki kiegyensúlyozott, életkorának megfelelő étrendet, annál inkább biztosíthatod számára az élethosszig tartó egészségügyi előnyöket.

  • 1  WALTHAM Centre for Pet Nutrition (Kisállat-táplálási központ). https://www.waltham.com

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST