Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

HOGYAN STIMULÁLHATÓK A LAKÁSBAN ÉLŐ MACSKÁK?

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
HOGYAN STIMULÁLHATÓK A LAKÁSBAN ÉLŐ MACSKÁK?

A MACSKÁD BIRODALMÁNAK INGERGAZDAGABBÁ TÉTELE, VALAMINT A MACSKÁD BOLDOG LELKIÁLLAPOTÁNAK A MEGŐRZÉSE

Napjainkra a macskák életmódja jelentősen megváltozott, hiszen gyakran lakásban élnek, és már nem kell élelemre vadászniuk. Mindkét jelenség a mozgásszegény életmódot erősíti, amelyben dinamikus barátaid közel sem mozognak annyit, mint amennyit a természetes környezetükben mozognának.

Habár a macskáknak nincs szükségük terjedelmes élettérre, azonban olyan ingergazdag környezetet igényelnek, amelyben játszhatnak, elbújhatnak, felfedezhetnek, mászhatnak, kaparhatnak, jelölhetnek, megfigyelhetnek és – természetesen – alhatnak. Ilyen ingergazdag környezet viszonylag könnyen kialakítható a lakás függőleges terének a felhasználásával. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a mászófák, a mászókötelek, valamint az egyéb magasabb fekvésű bútorok (például ablak alá vagy mellé szerelhető macskafekhelyek, vagy magas ruhásszekrények). A macskák ráadásul nemcsak a mászással járó fizikai mozgást szeretik, hanem valószínűleg azt is imádni fogják, ha magaslesből figyelhetik az embereket, a kisebb állatokat vagy a tárgyakat. Így a szellemi és a fizikai közérzetük is javulhat!

ODAFIGYELÉS AZ AKTIVITÁSRA

A macskák közérzete szempontjából nagyon fontos, hogy kiélhessék a természetes ösztöneiket, amilyen például a ragadozó viselkedés. Ezt figyelembe véve az lenne az ideális, ha a macskáid biztonságos keretek között mozoghatnának (például vadászhatnának és játszhatnának) a lakáson kívül. Ha a ház közvetlen környezete biztonságos, akkor azt javasolnánk, hogy a macskák szabadon járhassanak ki. Ha azonban a macskát nem biztonságos kiengedni a házból, akkor érdemes lehet fontolóra venni egy olyan kültéri kifutó (vagy játszótér) építését, amelyben a macskák biztonságos keretek között élvezhetik a kültéri ingereket.

Anne-Claire Gagnon macskaviselkedési szakértő a következőket mondta ehhez a témához kapcsolódóan:„A felfedezéssel és a játékkal járó testmozgásnak számos előnye van: nemcsak az energia levezetésében és a kalória égetésében segíthet, hanem a macskák általános közérzetét is javíthatja, hiszen fokozza a szellemi stimulálást, növeli az izomtömeget (és ez által megkönnyíti a macskák anyagcseréjét), valamint javítja a mozgékonyságot és a vérkeringést. Ráadásul a játék során természetesen erősödik az érzelmi kapcsolat bundás barátod és közötted.”

„MACSKAMÓKA MINDENKINEK”

Amikor előkészíted a terepet a lakásban élő macskád játékos megmozgatásához és kifárasztásához, akkor jusson eszedbe, hogy a macskák bizonyos típusú játékokra és tevékenységekre általában fogékonyabbak. A tapasztalatok szerint a macskák főként az olyan játékokat és tevékenységeket szeretik, amelyek során váratlan és gyors mozdulatokat kell tenniük, sípoló hangokat hallanak, „lecsaphatnak” egy prédára (ami akár egy játék kisállat is lehet), valamint jutalomfalatokat kapnak az erőfeszítéseikért. A mászófák segítségével hasonlóképpen ingergazdag környezetet biztosíthatsz macskáid számára arra az esetre, amikor esetleg nem vagy otthon, hiszen a macskák így szabadon mozoghatnak, kaparhatnak, mászhatnak, elrejtőzhetnek, és lesből figyelhetnek! Ha időnként átrendezed a környezetüket, akkor segíthetsz nekik megőrizni a természetes kíváncsiságukat.

 

Manapság elterjedt lett az a korábban nehezen elképzelhető nézet, miszerint a macskák környezetét egy kutya társaságával még ingergazdagabbá lehet tenni. Ez olyannyira igaz, hogy tanulmányok is készültek arról, hogy a kutyákkal együtt élő macskák néha az evés helyett a kutyapajtással történő játszadozásra gondolnak, és így kevésbé hajlamosak a testsúlynövekedésre.

Anne-Claire Gagnon macskaviselkedési szakértő a következőket mondta ehhez a témához kapcsolódóan: „Ki gondolta volna, hogy már az etetés segítségével is stimulálhatjuk macskáinkat? Pedig ez így van, méghozzá két okból is. A macskák magas nedvességtartalmú eledellel (úgynevezett nedves eledellel) történő etetése segít feltölteni a macskák vízháztartását, amelynek hatására bizonyítottan fokozódik a macskák aktivitása. Másrészt pedig a macskák jutalomfalattal vagy száraz eledellel történő jutalmazásával járó játék jó módszer lehet arra, hogy az esetlegesen unalmas perceket vidám tevékenységgel helyettesíthesd.”

EGYMÁS MEGISMERÉSE

Habár a mozgásra való ösztönzés a macskáknál pozitív dolog, azonban fontos tiszteletben tartani a fiziológiai ritmusukat és a határaikat, és nem szabad túlterhelni őket. Amikor még csak ismerkedtek egymással, akkor érdemes körülbelül 2–3 percre korlátozni egy-egy „menetnyi” játék hosszúságát. A játékokat és az egyéb normál foglalkozásokat soha nem szabad erőltetni, és úgy kell alakítani őket, hogy azok ne zavarják a macskák nyugalmi egyensúlyát. Javasoljuk, hogy csak akkor mozgasd meg a macskáidat, amikor azt veszed észre rajtuk, hogy fogékonyak a játékra.

Minden macska egyedi, így a beállítottságuk és az igényeik is egyediek. A macskáid számára optimális mozgásmennyiség számos velük született tényezőtől függhet, ideértve például a fajtájukat és az életkorukat is, vagy akár az esetleges korábbi betegségeiket. Javasoljuk, hogy ehhez kapcsolódóan kérj a macskáidra vonatkozó, személyre szabott tanácsokat állatorvosodtól.

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST