Perfect Fit imagery

Keresés

Adja meg az alábbi kulcsszót a cikkek és termékek kereséséhez.

KIENGEDJÜK A CICÁT A SZABADBA, VAGY TARTSUK BENT: A LEGJOBB DÖNTÉS A MACSKÁD ÉS A CSALÁDOD SZÁMÁRA

A Perfect Fit megosztása MEGOSZTÁS
KIENGEDJÜK A CICÁT A SZABADBA, VAGY TARTSUK BENT: A LEGJOBB DÖNTÉS A MACSKÁD ÉS A CSALÁDOD SZÁMÁRA

A cica kiengedése a szabadba vagy a lakásban tartása az új, de a tapasztalt macskatulajdonos számára is fontos döntés. Azok, akik megosztják vagy megosztották az életüket és az otthonukat egy vagy két cicával, már biztosan tudják, hogy a kinti vagy benti cica kérdése sokkal jelentősebb, mint a nedves vagy szárazeledel alkalmazásának, a macska számára megfelelő (és a család számára elég hatékony) alom kiválasztásának kérdése, vagy meghúzni a határvonalat, hogy a macska éjszaka felmehet-e az ágyra vagy sem. Szóval legyen az új családtag egy fiatal kiscica vagy egy tapasztalt, érett macska, valószínűleg meg kell birkóznod egy kezdetben ijesztőnek tűnő kérdéssel: kiengedjem a macskámat, vagy legyen inkább benti cica? És mivel egy probléma gyakran csak még több kérdést vet fel, előfordulhat, hogy számos velejáró dolgot is át kell gondolnod: Milyen előnyei vannak annak, ha a macska kimehet a szabadba? Milyen kockázatai vannak annak, hogy a cicám a házon kívül tartózkodik? Kiengedhetem a benti cicámat a szabadba? Boldog lehet a macskám, ha csak benti cica? Mik az előnyei és a hátrányai a beltéri életmódnak? Ki kell engedni egy kiscicát a szabadba? De nincs ok a pánikra. Egy kis előkészítéssel és gondolkodással ezeknek a kérdéseknek nem kell nyomasztónak lenniük.

Valójában annak eldöntése, hogy kiengeded-e a cicát, vagy a házban tartod, nem kell stresszes kérdésnek lennie sem számodra, sem a macska számára. Annak érdekében, hogy tájékozott döntést hozhass, ami mindenekelőtt a macska jóléte szempontjából megfelelő, és olyan döntés, amellyel hosszútávon együtt tudsz élni, azt javasoljuk, hogy nézd át a benti és a kinti cica léttel kapcsolatban felmerülő, leggyakoribb kérdéseket.

A MACSKA SZEMÉLYISÉGÉNEK ÉS IGÉNYEINEK TISZTELETBEN TARTÁSA

A kinti vagy benti életmód mellett és ellene szóló érvek mérlegelése során fontos, hogy emlékezz két dologra. Az első az, hogy minden macska, ahogy minden ember, külön személyiség és mindegyik más dolgokat szeret, ezért lehet, hogy ami jó az egyik macskának, a tiédnek pont nem lesz az. Például ha befogadsz egy kóbor macskát, aki az utcán barangolt, akkor valószínűleg teljesen be lesz sózva, hogy kimehessen. De ha a macskádnak korábban rossz élménye volt más állatokkal, akkor talán nem lesz oda az ötletért, hogy újra kimenjen a szabadba. Azt a kiscicát, amelyik még soha nem volt a lakáson kívül, lehetséges, hogy vonzza a kintlét, de lehet, hogy egyáltalán nem. Másodszor pedig nincsen a kinti/benti macska vitának „helyes” vagy „rossz” oldala. A kint és benti cicák ugyanúgy élhetnek teljes, kielégítő és boldog életet, feltéve, hogy néhány gyakorlati lépés segítségével a lehető legbiztonságosabbá és legizgalmasabbá teszed számára a kint vagy benti környezetet.

A „NAGY SZABADSÁG” CSÁBÍTÁSA ÉS A CICÁD

Sok macska szeretne kimenni a szabadba, főleg akkor, ha már megtapasztalta a kintlét szabadságát, de vannak olyanok is, amelyek félénkké és óvatossá válnak, amikor egy ismeretlen, szokatlan élményekkel teli környezetet fedeznek fel. De ennek ellenére az is igaz, hogy a macskák kíváncsiak és természetüknél fogva felfedező típusok. A macskákat könnyen izgalomba hozzák és ösztönzik a különféle érdekes látnivalók, hangok, ízek, textúrák és illatok, amelyekkel a szabadban találkozhatnak, beleértve a rovarokat, a fény és árnyék játékát, rágcsálókat, madarakat és növényeket. Ezért ha úgy tűnik, hogy a macskád érdeklődik aziránt, hogy kimenjen, vagy hosszan várakozik az ajtó előtt, akkor érdemes megfontolni a kinti lét potenciális előnyeit és hátrányait.

 

MIK AZ ELŐNYEI ANNAK, HA KIENGEDED A CICÁDAT?

 • Kétségtelenül a kinti cicáknak több lehetőségük van a fizikai aktivitásra (pl.: mászásra, futásra vagy felfedezésre). Szabadon barangolva vagy egy behatárolt külső teret felfedezve a macskádnak természetesen kisebb az esélye a túlsúlyra.
 • A szabadban a macska teljesen szabadon átadhatja magát az ösztönös viselkedésnek, például élezheti a karmait, amit valószínűleg bent, egy bútoron vagy az új függönyön elvégezve nem igazán értékelnél.
 • A szabad tér számtalan lehetőséget kínál kíváncsi cicádnak, hogy nagyobb tereket fedezzen fel, és találkozzon új látnivalókkal, szagokkal, ízekkel, textúrákkal és élményekkel, amelyek stimulálják a természetes kíváncsiságát és jó közérzetét...
 • Létrehozhatsz egy természetes almot a macskádnak a kert egy védett részén a megszokott beltéri alom mellett, amelyet esős napokon vagy éjszaka használ.
 • Talán élvezne egy saját kis sarkot a kertben, ahol a magas fűben el tud bújni és hempereghet.

 

MILYEN KOCKÁZATOKKAL JÁR A MACSKA KIENGEDÉSE?

 • Az autók jelentik a legnagyobb veszélyt a macskák számára a szabadban. A forgalmas utak kifejezetten veszélyesek, de az autó egy kevésbé forgalmas vidéki utcán is meglepheti a cicát, és ott is megsérülhet.
 • Egy másik veszély a cicák számára a motorháztető alá való bebújás.
 • A macska túl messzire vándorolhat és eltévedhet. Mindazonáltal jobb elkerülni a nyakörv használatát a fulladásveszély megelőzése érdekében. Egy jól felhelyezett, „szakadásmentes” biztonsági nyakörv azonosító bilétával jó alternatíva lehet.
 • A lakóhelyedtől függően más állatok (például rókák és kutyák, vagy más, potenciálisan agresszív rivális macskák) is lehetséges veszélyt jelenthetnek a cicád számára.
 • A kinti macskák sokkal jobban ki vannak téve a fertőző betegségeknek, főleg a más macskákkal való harcok miatt. A gyakori súlyos betegségek közé tartozik a macska leukémia, a macska AIDS, a tályogok és a felső légúti fertőzések.
 • A mérgező anyagok, például a csigaméreg, a fagyálló vagy a patkányméreg is veszélyesek a macskákra.
 • Egyes kerti növények és virágok, mint a liliom vagy a mikulásvirág mérgezők a macskák számára.
 • Előfordulhat, hogy valaki véletlenül bezárja a macskádat a garázsába vagy fészerébe.
 • A szabadban a macska jobban ki van téve az olyan gyakori parazitáknak, mint a kullancsok vagy férgek.

 

Szóval, habár a cica lakásból való kiengedésének számos egyértelmű előnye van, beleértve a fizikai aktivitást, a természetes stimulációkat és a természetes ösztönök szerinti viselkedést (például a felfedezést), vannak bizonyos veszélyei is. Ezek lehetnek az autók, más állatok, betegségek és paraziták, mérgező vegyi anyagok vagy növények, illetve a cica eltévedhet, vagy előfordulhat, hogy véletlenül bezárják valahová.

A MACSKA POTENCIÁLIS SZABADTÉRI KÖRNYEZETÉNEK ÉRTÉKELÉSE

Fontos átgondolni a macska közvetlen kültéri környezetét. Feltehetsz magadnak olyan egyszerű kérdéseket, mint például: Milyen közel vagyunk a legközelebbi úthoz? Van-e megfelelő kerítésem, ami kívül tartja a kóbor kutyákat és megvédi a macskámat tőlük, de nem feltétlenül akadályozza meg, hogy a macska kimenjen rajta? Milyen növények vannak a kertemben? Élnek kutyák a szomszédban? Milyen a család időbeosztása? Lesz otthon valaki, aki be tudja engedni a macskát, amikor fél, vagy nem szeretne már kint lenni? Ezek mind fontos kérdések, amit fel kell tenned magadnak, ha szeretnéd ezt a fontos életmódváltást bevezetni a macskád életébe.

HA ÚGY DÖNTÖK, HOGY KIENGEDEM A CICÁMAT

Ha már mérlegelted a cicád szabadba való kiengedésének előnyeit és hátrányait, és összevetetted azokat a közvetlen környezeted jellemzőivel, lehetséges, hogy úgy döntesz, hogy lehetővé teszed cicád számára, hogy felfedezze a külső világot. Van néhány gyakorlati dolog, amit megtehetsz, hogy a cicád kinti élménye a lehető legjobb legyen, és ő egészséges legyen, de biztonságban is tudhasd.

TIPPEK A KINTI CICÁKRA LESELKEDŐ VESZÉLYEK CSÖKKENTÉSÉRE

 • Ellenőrizd, hogy a cicádnak megvan-e minden kötelező oltása.
 • Rendszeresen kezeld a cicát bolha és kullancs ellen, illetve rendszeresen végezz féreghajtást.
 • Legyen a cicában mikrochip. A mikrochip egy állandó azonosítási forma. Ha a szeretett kedvenced eltéved, vagy túl messzire kóborol, sokkal könnyebb lesz őt megtalálni, ha van benne mikrochip.
 • Ivartalaníttasd a cicádat. Ezzel megelőzhető, hogy túl messzire kóboroljon.
 • Ha nagyon közel laksz egy úthoz, akkor próbáld meg nem a legforgalmasabb időben kiengedni a cicádat.
 • Próbáld arra ösztönözni, hogy alkonyatkor menjen be a házba. A macskák nagyobb veszélyben vannak éjszaka, mert az autók reflektorai elvakíthatják őket.
 • Beszélj a szomszédaiddal. Ellenőrizd, hogy a macskád nem használja-e a szomszéd kertjét arra, hogy könnyítsen magán. Győződj meg róla, hogy a macskád rendelkezésére áll-e beltéri és kültéri alom, vagy erre a célra kijelölt terület. Gondoskodj róla, hogy ez mindig legyen tiszta és olyan helyen legyen, ahol a cica biztonságban érzi magát és nincs nagyon szem előtt.
 • Ha egész nap nem vagy otthon, biztosítsd a cica számára, hogy ki-bejárhasson, szerelj fel egy macskaajtót. A mikrochip leolvasásával működő macskaajtó használatával megelőzheted, hogy idegen macska jusson be az otthonodba.
 • Távolíts el minden veszélyes vegyi anyagot a kertből, és beszélj a szomszédaiddal, hogy milyen termékeket használhatnak, amik nem veszélyesek a macskákra.
 • Amennyire lehetséges, biztosítsd, hogy a kertben ne legyen a macskákra nézve mérgező növény, amit megehet, főleg, ha unatkozik.
 • Készíts macskabarát kertet, ültess bele levendulát is.
 • Megfontolhatod egy olyan zárt kertrész létrehozását is, amely lehetővé teszi a cica számára, hogy kint töltse az időt anélkül, hogy elkóborolna.

 

KIENGEDHETEM A KISCICÁMAT?

Ha szeretnéd megadni a lehetőséget a cicádnak, hogy felfedezze a kinti világot, van néhány dolog, amit fejben kell tartanod. Még ha izgatott is vagy, hogy szeretett kiscicádat kiengedd a napfényre és a friss levegőre, ezt az élményt nem kell elkapkodni. A kiscica szemében a házad vagy lakásod rengeteg felfedezni (és rosszalkodni) valót kínál, ezért az élete korai szakaszában még kicsi az esély arra, hogy bent unatkozna. A kinti világ kétségtelenül nagyon nagy, izgalmas és talán kicsit ijesztő egy kiscicának, ezért nagyon fontos, hogy tarts be néhány biztonsági alapszabályt, mielőtt kiengednéd őt a házból vagy a lakásból.

TIPPEK AHHOZ, HOGYAN ENGEDD KI A KISCICÁDAT A HÁZBÓL/LAKÁSBÓL BIZTONSÁGOSAN

 • Védd meg a kiscicádat a fertőző betegségektől. Legalább az első oltásokat, bolha elleni kezelést és féreghajtást követő egy hétig ne engedd ki a kiscicádat a házból/lakásból.
 • Kiengedés előtt legyen a cicának mikrochipje.
 • Ellenőrizd, hogy eltávolítottál minden éles tárgyat vagy mérgező anyagot a kertből, amibe beleléphet vagy amit lenyelhet.
 • Az első kinti élményhez válassz csendes, nyugodt időt. Győződj meg róla, hogy nincs-e építkezés a közelben. A hangos zajok megijeszthetik az új kiscicát.
 • Soha ne hagyd a kiscicát egyedül a kertben egy percre sem. A kiscica nem tudja megvédeni magát, ha megtámadja egy másik állat.
 • Mindig legyél a kiscicáddal, amikor kimegy, hagyd, hogy játsszon egy kicsit, majd vidd vissza a házba/lakásba.
 • Legyél mindig nagyon szorosan a cica mellett, és ne feledd, hogy a kismacskák nagyon gyorsak tudnak lenni, főleg, ha megijednek valamitől.
 • Ha lehetséges, szólj a közvetlen szomszédaidnak, hogy kiviszed a cicát. Ha van kutyájuk, figyeljenek a cicára, amikor a négylábúak találkoznak
 • Fedj le minden vízforrást, például szökőkutat vagy tavacskát, hogy megelőzd azt, hogy a kiscica beleessen. Ha van kerítésed, zárd el a lyukakat valamivel.

 

HA BENT HAGYOD A CICÁT: TUDNIVALÓK

Ha átgondoltad a cicád kiengedése mellett és ellene szóló érveket, lehet, hogy úgy döntesz, hogy jobb lesz neki bent maradni. Ez egy tökéletesen érthető döntés. Ne feledd, hogy végső soron Te tudod a legjobban eldönteni, hogy mi a legjobb a cicádnak a lakókörnyezetét és az igényeit illetően. De mindenképpen tisztában kell lenned a benti macska lét előnyeivel és hátrányaival is. Jobban fogod magad érezni, ha egy tájékozott döntést hozol, és ezt a pozitív hozzáállást közvetíted a macskád és a többi családtag felé is. És ha tisztában vagy a benti cica lét lehetséges hátulütőivel, akkor nagyobb valószínűséggel leszel hajlandó végrehajtani néhány olyan intézkedést, ami segít abban, hogy a cicád egész életében boldog, egészséges és ösztönzött maradjon akkor is, ha bent lakik a házban/lakásban.

MIK AZ ELŐNYEI A MACSKA BENNTARTÁSÁNAK?

 • Kisebb az esélye, hogy fertőző betegséget kap, vagy összeszed valamilyen parazitát. Sokkal kisebb az esélye, hogy eltéved vagy elüti egy autó.
 • Biztonságban van a más állatok, főleg a más macskák általi támadásokkal szemben.

 

MIK LEHETNEK A POTENCIÁLIS HÁTRÁNYAI ANNAK, HA A MACSKA CSAK BENT ÉL A HÁZBAN/LAKÁSBAN?

Előfordulhat, hogy feszült lesz, ha nem tudja kiélni az ösztönös viselkedését, például a szinte korlátlan felfedezési vágyat és a körömélezést. Ez a feszültség felhalmozódva a cicában viselkedési problémákhoz vezethet, például a bútoron élezheti a körmét, vagy más módon tönkre teheti azt, illetve nem használja az almot, és olyan helyre vizel, ahová nem kellene.

 • Ha bent lakik, a cicának kevesebb lehetősége és tere van a mozgásra, és ez magában hordozza az elhízás veszélyét. Egyes macskák unatkozhatnak, ami krónikus gyulladásos betegségekhez, például elhízáshoz, cukorbetegséghez, porckopáshoz vezethet.
 • A macska jobban fog függni attól a stimulációtól, amit Te biztosítasz számára, és nehezebben birkózik meg azzal, hogy nem vagy otthon, mint egy kinti macska.
 • Igen nagy kihívást jelenthet, hogy a macska ne menjen ki a házból/lakásból, ha vannak gyerekek is. Ha a macska kiszökik, valószínűleg megzavarodik és félni fog odakint.

 

BIZTONSÁGOS, STIMULÁLÓ ÉS EGÉSZSÉGES BENTI KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA A MACSKA SZÁMÁRA

Számos egyszerű lépéssel alakíthatsz ki pozitív, biztonságos és stimuláló környezetet a macskád számára. Ezek nagy többsége könnyen megvalósítható és nem túl költséges. Hosszú távon pedig jelentősen javítják a benti macskád életminőségét.

TIPPEK, HOGYAN GAZDAGÍTSD A MACSKÁD BENTI KÖRNYEZETÉT:

 • Biztosítsd, hogy ki tudja élni az ösztönös karomélezési igényét, állíts fel függőleges és vízszintes kaparófákat a ház különböző részein.
 • Próbáld az etetést még ösztönzőbbé tenni. Az interaktív etetők gondolkodásra késztetik a macskákat, elűzik az unalmat és egy kis mozgásra is ösztönzik a cicát közben.
 • Helyezz el egy mászófát, hogy a macskának legyen lehetősége a mászásra.
 • Készíts ülőhelyet az ablakpárkányon, ahonnan a cicád szemmel tarthatja, hogy mi történik odakint. De azt is tartsd észben, hogy felidegesítheti, ha egy másik macskát lát kint.
 • Ellenőrizd, hogy minden ablaküveg biztonságos és nem törött. Tanítsd meg a családot, hogy a kinti ajtókat mindig alaposan zárják be.
 • A benti cicákat is el kell látni mikrochippel. Ha véletlenül kiszökik, kevésbé lesz felkészülve a kinti világra, és ha van mikrochipje, könnyebben visszakerülhet hozzád.
 • Távolíts el minden potenciálisan mérgező szobanövényt, és hozz létre egy beltéri macskabarát kertet, amelyben a macskád élvezheti a felfedezést. Amilyen gyakran csak lehet, játssz a macskáddal. Rengeteg vicces cicajáték létezik, de igen szórakoztató az is, ha saját magad készítesz játékot.

 

Most, hogy áttekintettük a kérdéseket, amiket fontolóra kell venned, amikor eldöntöd, hogy a cicádnak a benti vagy kinti lét felel meg jobban, tájékozottabb döntést hozhatsz, ami hosszú távon megfelel neked és a macskádnak is. Ne feledd, hogy ez egy igen személyes döntés, ami szorosan kapcsolódik a cicád személyiségéhez és történetéhez, illetve a Te lakókörülményeidhez. Egy macska lehet boldog és egészséges akkor is, ha házban/lakásban él vagy akkor is, ha a kint él, amennyiben odafigyelsz a fizikai, pszichológiai és érzelmi szükségleteire, megteszel minden óvintézkedést, hogy az élete különböző szakaszaiban is biztonságban legyen, de érjék őt különböző ingerek.

 

VÁSÁROLJON MOST

VÁSÁROLJON MOST